100 éve született "a csillagászat Gyurka bácsija"

2005.01.28. 11:22

1905. január 28-án született Kulin György, a Magyar Csillagászati Egyesület megalapítója, a múlt század legnagyobb hatású ismeretterjesztő csillagásza, aki felnőttek és gyerekek ezreivel ismertette meg az égbolt csodáit.

Kulin György fáradhatatlan tevékenységének köszönhető többek között a gellérthegyi Uránia Csillagvizsgáló, a Budapesti Planetárium és számtalan vidéki csillagda megszületése is. Hitvallása szerint: "legalább annyit lásson az égbolt szépségeiből minden kisdiák, amit Galilei láthatott".

"A csillagászat Gyurka bácsija"

"Több mint harminc éve már. Az ősz bácsi épp a műhelyben dolgozott, a munkapad előtt állva piszkosnak tűnő korongokkal foglalatoskodott, néha méricskélt, máskor a csiszolópadnál ügyködött; különös mozdulatokkal próbált görbületet lehelni az üvegbe. Az Uránia Bemutató Csillagvizsgáló előadására vagy távcsöves bemutatására sietve minden-kinek feltűnt az idős mester, amint a kivilágított műhelyben bűvöli az optikákat."

...

"A fiatalabb amatőr-generációk irigykedve hallgatják Gyurka bácsival kapcsolatos történeteinket. Irigykednek, mert mi ismerhettük őt, tőlünk még megkérdezhette: hogy szuperál a távcsöved, kis komám? Aztán tartasz-e vele bemutatásokat? Mert másoknak is meg kell ám mutatni az égi csodákat!

A mai fiatalok mintha népmesei figurának kezdenék látni az amatőrök atyját. És Kulin György valóban mesebeli figurává vált. Néha még most is sugározza a Kossuth Rádió Sárközy Mária A cica, aki szerette a Holdat c. meséjét. A mesében szereplő cicát, aki sehogy sem érti a Hold el-eltünedezésének okát, egy iskolás fiú igazítja útba: menj fel a Sánc utca három per bébe, és keresd Dr. Kulin György csillagászt! Gyurka bácsi - aki természetesen az állatokat is szereti - türelmesen elmagyarázza az érdeklődő cicának a Hold fázisváltozását.

Kulin György mesehőssé lett. Ennél nagyobb karriert el nem lehet képzelni!"

(Részletek Mizser Attila Az amatőrök atyja c. cikkéből; Meteor csillagászati folyóirat, 2005. január)

"..."Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy legalább egy kis távcsőbe belenézhessen, s része lehessen abban az élményben, amelyet először Galilei élt át" - mondogatta. Ehhez távcsövek százai kellettek, az érdeklődők azonban nem tudtak ilyenhez hozzájutni. Gyurka bácsi tehát mozgalmat indított, hogy minél többen tanuljanak meg távcsövet építeni és használni; ha csak olyan egyszerűt is, mint amilyen Galileié volt. Mozgalma, mint ma már kimondhatjuk, elérte célját. Sőt annál sokkal többet: hazánkban föllendült az amatőrcsillagász-mozgalom."

Részlet Csaba György Gábor Emlékeim Kulin Györgyről c. cikkéből)

Megemlékezések, versenyek, emlékoldal

Forrás: MCSE
Kulin távcsőtükröt vizsgál (1980)

A centenárium alkalmából a Magyar Csillagászati Egyesület szeretné minél szélesebb körben megismertetni a kulini életművet. A megemlékezés-sorozat január 28-án Nagyszalontán, a 2001-ben felavatott szobránál és szülőházánál koszorúzással kezdődik. A fő emlékülésnek január 31-én, hétfőn a Budapesti Planetárium ad otthont, február folyamán pedig az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban tartanak előadás-sorozatot.

Az Egyesület Kulin György nevét viselő vetélkedősorozatot indított januárban, a középiskolás korosztály számára. 2005 során az Egyesület rendezvényein, táboraiban is főszerepet kap Kulin György szellemi hagyatékának megismertetése.

Január 26-ától látogatható az Egyesület kulini emlékeket, dokumentumokat bemutató honlapja a http://kulin.mcse.hu címen. Az oldal folyamatosan bővülő médiagalériájában száznál is több korabeli felvétel, számos hanganyag (rádióriport, előadás) található, a jövőben pedig Kulinról szóló és általa készített filmek is elérhetők lesznek. Kulin szakmai munkáját a több mint 400 tételből álló, válogatott bibliográfia reprezentálja.

Forrás: MCSE
A Nap bemutatása a gyerekeknek (1948)

"Gyurka bácsira" neves szerzők cikkeivel emlékeznek a szerkesztők: a cikksorozat feldolgozza a nagyszalontai emlék-, utcatábla és szoboravatáson elhangzottakat, a ravatalnál elmondottakat, valamint amatőrök, csillagászok szubjektív visszaemlékezéseit.

A szerkesztők célja, hogy a weboldal a Kulin-emlékév alkalmából megtartott emlékülések, előadások, programfelhívások gyűjtőhelyeként működjön, így a programajánlatok között az összes január végi és februári Kulinnal kapcsolatos program megtalálható.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK