Élet az Antarktisz oázisaiban címmel nyílt kiállítás a budapesti Természettudományi Múzeumban, ahol a látogatók megtekinthetik azokat a fotókat, amelyeket egy magyar kutatócsoport készített az antarktiszi King George-szigeten.

Forrás: MTI/Soós Lajos

2003-ban egy filmes forgatócsoporttal társult magyar kutatóexpedíció gyalogosan húzott szánokkal kelt át a kelet-antarktiszi King George-sziget jégsapkáján. A három hónapos expedíció során a résztvevők úttörő jellegű kutatásokat végeztek, valamint ismeretterjesztő természetfilmet forgattak a Déli-sarkkör élővilágáról. A január 27-től február 28-ig tartó kiállításon fotókkal, egyedülálló gyűjtésekkel, ismeretterjesztő poszterekkel, film- és diafilmvetítésekkel egybekötött élménybeszámolókat hallgathatnak, valamint tekinthetnek meg a látogatók.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A HP Magyarország támogatásával létrehozott kiállítás bemutatja a kutatók otthonául szolgáló sátortábort, a túléléshez szükséges ruhákat, felszereléseket, személyes tárgyait. A fotók és a filmrészletek megdöbbentő erővel tárják fel a jég birodalmának törvényeit, embert próbáló, szélsőséges természeti viszonyokat. Az expedíció gyűjteményét is megtekintheti a közönség.