A hét műholdképe - az Adria télen

2005.02.14. 10:38

Az ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy, az északi Adriát téli köntösben ábrázoló felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005 február 7-én készült.

A Dinári-hegység tengerparti gerince tél derekán nagyon éles éghajlatválasztó: a két oldalán gyökeresen különböző az időjárás. Ez az, ami legelőször szembetűnik ezt az űrfelvételt szemlélve. A kép keleti (jobb oldali) felét a hazánkban is jól ismert, havas, ködös, téli tájkép uralja. A tengermelléken azonban 10-15 fokkal melegebb, derült, napos idő uralkodik.

Azért az Adria vidéke is a maga téli arcát mutatja: a tájat a csupasz talaj barna színe uralja, nagyon kevés a növényzet zöldje. Az örökzöldek a területnek csak igen kis részét uralják, leginkább a horvát szigetek külső ívén találjuk meg jellegzetes színüket.

Forrás: Timár Gábor/Kern Anikó (ELTE)

A kép nagyobb változata itt érhető el

Figyeljük meg a havas, téli tájak "hideg lehelletét": ahol az éghajlatválasztó hegygerinc a legközelebb ér a tengerhez: a Velebit-hegység nyugati oldalán a fehér színű deresedés még a közeli szigetekre (Krk, Rab) is átterjed.

A kép északi szélén a havas, napos Alpok látható, annak déli oldalán a jellegzetes, ún. torrensvölgyekkel (világos csíkok a barna háttéren). Színüket a hóolvadás árvizei által lehordott világos mészkőtörmelék adja.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK