A hétfői havazás műholdképen

2005.02.22. 7:35

A képen látható felhősáv egy mediterrán ciklon részeként délnyugatról közelítette meg Magyarországot, előtte, az ország északkeleti részén azonban még derült volt az ég.

Az elmúlt héten több hullámban is jelentős havazás érte el hazánkat. Ennek eredményeként a Kárpát-medencét hétfő reggel gyakorlatilag teljesen hó borította.

Az alábbi műholdfelvétel február 21-én, hétfőn délelőtt készült. Nagyjából a Bükk-Debrecen-Nagyvárad vonaltól északkeletre, a még felhőtlen területen tiszta fehérben a hóborította mezők és szántóföldek, kissé sötétebb színnel az erdők láthatók. Ezen a részen is előfordultak kisebb felhősávok. A kép tetejének középen látható felhőzet bal (nyugati) oldalán a Tátra havas tömbjét is felfedezhetjük. A kép bal alsó részét uraló felhőzet már annak az ún. okklúziós frontnak a jele, amely a hétfő hajnali órákban érte el hazánkat, és több helyütt okozott havazást, havas esőt.

Forrás: ELTE

A képet február 21-én, hétfőn délelőtt készítette a TERRA műholdon működő MODIS rendszer, és az ELTE műholdvevő állomása rögzítette. A kép nagyobb változata

Az okklúzió azt jelenti, hogy a ciklon hidegfrontja utoléri a melegfrontot, s ezáltal a közrezárt melegebb levegőt (a ciklon ún. melegszektorát) felemelkedésre készteti, legtöbbször erős csapadékhullást eredményezve.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK