A váci Göncöl Szövetség a Dunakanyar bal partjának kulturális és természeti értékeit bemutató ökoturisztikai útvonalat állított össze. A Dunakanyar-út látogatóit Verőcén, Kismaroson, Nagymaroson, Zebegényen, Szobon, Márianosztrán, Kóspallagon és Szokolyán át információs táblák kísérik. A nevezetességekről, látnivalóikról egy zsebkönyv is mesél.

A Dunakanyar európai, sőt világviszonylatban is egyedülálló tájképi szépségű terület. A Börzsöny a nagyvárosokhoz való viszonylagos közelsége ellenére is az ország legerdősültebb, legtermészetközelibb területei közé tartozik. A túlparti Pilis és a Visegrádi-hegység sem marad el sokkal mögötte. A terület növény- és állatvilágának gazdagságára és sajátosságára jellemző, hogy biogeográfiai tanulmányok kedvelt témája. Ráadásul történelmi és néprajzi emlékekből, népszokásokból, a tájhoz kapcsolódó regékből, mondákból sincs hiány.

A váci Göncöl Szövetség munkatársai a Dunakanyar bal partjának kulturális és természeti értékeit bemutató ökoturisztikai útvonalat állítottak össze. Munkájuk eredményeként megjelent egy kiadvány, amely Verőce, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Márianosztra, Kóspallag és Szokolya nevezetességeit, látnivalóit fűzi útvonallá. Egy-egy település rövid történelmi és földrajzi ismertetése után számozott lista sorolja fel a látnivalókat, konkrét információkkal. A füzetecske használhatóságát tovább növeli a települések fontosabb intézményeinek felsorolása.

Az érintett települések kiemelt pontjain információs táblák is segítik a Dunakanyar-út látogatóit.
 
A Göncöl Szövetség célja az ökoturizmus népszerűsítése a tömegturizmussal szemben. A két dolog közötti egyik legfőbb különbség talán az, hogy az ökoturizmus a tömegturizmussal ellentétben nem veszélyezteti, hanem inkább elősegíti a helyi kulturális és természeti értékek hosszú távú fennmaradását, őszinte érdeklődéssel és nyitottsággal igyekszik megismerni az adott táj szépségét és értékeit, a helyi szolgáltatások igénybevételével pedig a helybéli közösség bevételeit növeli és gyarapodását szolgálja.