A hét műholdképe - a Vörös-tenger és a Sínai-félsziget

2005.02.28. 10:18

Az ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy a Vörös-tenger északi részét és a Sínai-félszigetet ábrázoló valós színes felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005 február 24-én, csütörtökön készült.

Miközben Európa nagy részét a múlt héten felhők borították, a Mediterráneum keleti része és a Közel-Kelet szinte zavartalan napsütésben fürdött. Felvételünkön is alig néhány felhőfolt fodrozódik a sivatagi tájak és a tenger fölött.

A kép északnyugati (bal felső) sarkában a Szuezi-csatornának a Nagy-Keserű-tó (épp a kép felső szélén) és a Vörös-tenger közötti, déli szakaszát láthatjuk. A mélykék színű vízfelület a Vörös-tenger, északnyugaton a Szuezi-, észak-északkeleten pedig az Akabai-öböllel. A két öböl fogja közre a Sínai-félszigetet.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb változata itt érhető el

A kép négy ország területét is érinti: a tenger nyugati (bal) partján és a Sínai-félszigeten egyiptomi zászló leng, az Akabai-öböl keleti partjának középső és déli vidéke Szaúd-Arábiához tartozik. Az Akabai-öböl északi csücskén két ország is rövid tengerparthoz jut, a két kikötőváros Eilat (Izrael) és az öböl névadója, Akaba (Jordánia). A Sínai-félsziget déli csücske környékén megfigyeljük a turistákat és búvárokat csalogató korallzátonyokat, világoskék foltok formájában.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK