A képen a befagyott Balatont és a környező, havas Dunántúlt láthatjuk. Ami az igazán érdekes ezen a képen: a Szigligeti-öböl legnagyobb része jégmentes, miközben a tavat egységesen jégtakaró fedi. A kép téli fehér-szürke színvilága csak itt törik meg.

Az alábbi képet hétfőn délelőtt 10 órakor készítette a TERRA műholdon levő MODIS-rendszer. Az ELTE műholdvevő állomásán vett adatot valós színben mutatjuk be.

Forrás: ELTE

A jelenség legvalószínűbb oka a tó fenekén fakadó hőforrások csoportja lehet, de meg kell állapítanunk, hogy január végén - február elején nem észleltünk hasonló jelenséget.

A fenti kép nagyobb változatán - amely a Balaton tágabb környezetét, az ország egész nyugati felét, sőt a határon túli területek egy részét is mutatja - további érdekességeket figyelhetünk meg. Miközben az Alpokban éles, kontrasztos képet kaptunk a tájról, a Dunántúl kissé homályosnak látszik. Ennek oka a kép készítésekor, hétfőn ott lezajlott hófúvás. Hófúvásos "pásztákat", hosszú egyenes  vonalakat figyelhetünk meg Budapest és Vác között, a Velencei-tó északkeleti előterében és Székesfehérvár környékén is.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)