Műholdkép az olvadó balatoni jégről

2005.03.16. 9:13

Az ELTE műholdvevő állomásán vett képek közül most a TERRA műholdon levő MODIS-rendszer által március 11-én készült, valós színes felvételt mutatjuk be.

A képen nyomon követhetjük a dunántúli hótakaró kezdődő olvadását; a Tapolcai-medencében, a Nagyberekben és a Sárvíz mentén bukkan elő a csupasz föld barna színe. Jól követhető a Duna vonala, és észrevehetjük azt is, hogy Budapest és Székesfehérvár környékét délelőtt fél tíz után, a kép készítésekor sűrű pára borította.

A felvétel talán legérdekesebb része a Balaton. Ahogy azt a múlt héten már bemutattuk, a Szigligeti-öböl jégmentes, és ez a "lyuk" tovább bővült a héten. Emellett újabb jégmentes vízfelületek bukkantak elő a Fűzfői- és a Keszthelyi-öbölben, Balatonfüred előtt (kisebb-nagyobb, északnyugat-délkelet irányú, csepp alakú sötétebb türkiz foltok), illetve a Tihanyi-szorosban. Tisztul a maradék jégtakaró is: annak már csak a déli parthoz közeli részét borítja a fehér hó, ettől északra a kékes szín a tiszta (és vékonyodó) jeget jelzi.

A kép nagyobb, a Balaton tágabb környezetét is bemutató változata itt érhető el.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK