Friss műholdfelvétel legnagyobb tavainkról

2005.03.17. 14:32

Megindult a jégolvadás tavainkon: a Balaton északi oldalán elvékonyodott, helyenként teljesen elolvadt a jég, ám még összefüggő jég borítja a Velencei-tavat. A Fertő-tóról először közlünk felvételt.

Az alábbi képet március 16-án, szerdán délelőtt 10 órakor készítette a TERRA műholdon levő MODIS-rendszer. Az ELTE műholdvevő állomásán vett adatot valós színben mutatjuk be.

Forrás: ELTE

A Balaton és a Velencei-tó március 16-án
(A teljes, nagy méretű kép itt érhető el.)

A képen látható, hogy a két napja még havas Dunántúl nagy részén elolvadt a hótakaró; a középhegység magasabb területein kívül csak a Kisalföld déli részén és az Alpok nyúlványain maradt meg a hó. Jól látható a Balaton, a Velencei-tó és - a felvétel nagyobb változatán - a Fertő is.

Forrás: ELTE

A Balaton egy március 11-én készült felvételen

Napjainban a balatoni jég olvadásának érdekes újabb fázisát figyelhetjük meg. A korábban meglevő jégmentes foltok területe megnőtt, különösen a Fűzfői-öbölben volt gyors az olvadás. A tó északi részén a jég elvékonyodott, és a szél lesöpörte róla a havat. Még összefüggő, de már vékony a jég a Velencei-tavon is.

Forrás: ELTE

Így nézett ki a Balaton tíz nappal ezelőtt

A korábban bemutatott felvételeken nem szerepelt a Fertő-tó, most azonban itt is felhőtlen volt az ég, és így jól láthatjuk a Balatonhoz nagyon hasonló olvadási zónákat. Elsősorban a tó északnyugati sarkában találunk jégmentes területeket. A bősi erőmű tározótava és felvízcsatornája (a kép északi, felső szélén) végig jégmentes.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK