Most derült ki, holott régóta ismert lehetne: bizonyos antidepresszánsokkal kezelt gyermekeknél az öngyilkossági hajlam kockázata nagyobb. A "rossz eredmények" elhallgatásának jelenségét a tudományos módszertan 'asztalfiók-problémának' nevezi, a franciák kifejezően 'littérature grise'-nek', szürke (szak)irodalomnak. Elsősorban olyan, gyógyszerekkel kapcsolatos klinikai vizsgálati eredményekről van szó, melyeket nem vertek nagydobra vagy egyáltalán nem is publikáltak.

Tavaly robbant ki az Egyesült Államokban egy vita arról, milyen ok-okozati összefüggés lehet gyermekeknél az antidepresszánsok szedése és az öngyilkosságok előfordulása között. Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal (FDA) már jó ideje gyanakodott, hogy  a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó cég titkolja az ezen összefüggést megerősítő eredményeket saját antidepresszánsát illetően.

A New York állam főügyésze által foganatosított csalási vád után a GSK valamennyi eredményét nyilvánosságra hozta, majd az FDA hozzájutott egyes, ugyanebbe a gyógyszercsaládba tartozó (ún. SSRI-típusú) antidepresszánsok más gyártóinak publikálatlan anyagaihoz is. Ennek az "új" szakirodalomnak az elemzése feltárta, hogy az SSRI-típusú antidepresszánsokkal kezelt gyermekeknél az öngyilkossági hajlam kockázata 1,8-szoros a placebóval kezeltekéhez képest. Tehát csak most derült ki ez az eredmény, holott régóta ismert lehetne.

Az egyik legismertebb antidepresszánst, a gyógyszercsalád névadóját gyártó Eli Lilly gyógyszervállalatot a tekintélyes British Medicine Journal azzal vádolta, hogy még 1988-ban visszatartott a publikálástól egy fontos dokumentumot, mert az a gyógyszer kedvezőtlen hatásait mutatta ki: a betegek 38%-a új keletű szorongásról és izgatottságról számolt be, míg placebóval kezelteknél ez az arány csak 19% volt. A Lilly azt állította, hogy az adat már 12 éve napvilágot látott a Journal of Psychopharmacologyban. A BMJ belső vizsgálat után 2005. január 27-én hivatalos közleményben kért elnézést a Lillytől és vonta vissza állítását.