A zakó, póló váll- és hónaljrészébe varrt apró szenzorok érzékelik testünk hőmérsékletét, és, ha kell, az adatokat mobil hálózaton keresztül továbbítják az orvosnak. Baj esetén gyorsabb kezelésre számíthatunk. Az "intelligens" öltözék egyáltalán nem nehéz, súlyra majdnem ugyanannyi, mint a szokásos ruhák.

A két és féléves (2002. szeptembertől 2005. februárig futott) Európai Uniós (IST, Information Society Technologies) projekt az "okos szövetek" (smart fabrics) prototípus-technológiájának a kidolgozását célozta. A Hordozható Egészségügyi Rendszer (Wearable Health Care System, rövidítve WEALTHY) funkcionális fonalak, szövetanyagok, szenzorok együttes alkalmazását szemlélteti. A kutatásfejlesztés során figyelembe vették, hogy a mikroelektronika segítségével a legegyszerűbb inputból, például a hőmérséklet-érzékelők által rögzítettekből is kivonatolható hasznos adat.

A szenzorokat, jelfeldolgozó-technikákat és modern telekommunikációt (például a Bluetooth-t) integráló rendszer nemcsak kényelmes, de - mivel testünket állandóan monitorozza - praktikus is. Felderíti a felhasználóra jellemző pszichológiai jelzéseket; pontos információt továbbít. Az üzenet standard GSM-hálózaton keresztül, tehát bárhonnan eljut a "címzetthez".

A hordozható egységtől a központi rendszerig

Az öltözék rugalmasan igazodik alakunkhoz, nem érezzük a szövetbe épített vezetőket. Váltóáramú ellenállást (impedanciát) használva érzékeli lélegzetünket. A mellkasra helyezett négy elektróda közül kettő magas frekvenciájú (50 KHz) áramot alkalmaz, míg a másik kettő az impedancia-változás okozta feszültség-variációkat rögzíti. A kimenő jelet a légzési folyamat és a váltóáramú ellenállás átalakulása modulálja.

Forrás: Agent Portal

A prototípus pirinyó érzékelői a felhasználó levegővételéről, bőrének hőmérsékletéről, álló vagy fekvő testhelyzetéről, valamint mozgásáról gyűjtik az információt. Az adatokat a rendszerbe épített miniatűr GPRS-továbbító segítségével kommunikálják a távoli központba, orvosi rendelőbe, kórházba.

A továbbító következő változata helyszín-alapú szolgáltatásokat (location-based services, LSB) alkalmazva, a pontos helyszínt is képes lesz beazonosítani. Legyen szó súlyos betegről, vagy szerencsétlenség túlélőjéről, a mentők és az elsősegély-nyújtók sokkal hamarabb végezhetik munkájukat, mint manapság. Nőnek az életben maradás esélyei.

A Központi Monitorozó Rendszer a hordozható egység szenzorai által gyűjtött adatokat interpretáló szoftver-modul. Összeszedi, tárolja, koordinálja, kontrollálja azokat. Állandóan figyeli a felhasználó egészségére vonatkozó legfontosabb paramétereket, kritikus helyzetben figyelmezető jelzéseket generál. Különböző felhasználóbarát interfészek segítségével mutatja meg az orvosnak és a többi illetékesnek a páciens állapotát, valamint az adatbázishoz is állandó hozzáférést biztosít.

Kihívások, távlatok

Forrás: Agent PortalA WEALTHY konzorcium égisze alatti munkálatokban vezető textíliai (Smartex Millor) és számítástechnikai (ATKOSoft, CSEM, INSA) cégek, szervezetek, egészségügyi kutatóközpontok és felsőoktatási intézmények (CRSSA, HSR, CRRSA, Pisai Egyetem Fiziológiai és Biokémiai Tanszéke) vettek részt. A projektet a Smartexnél dolgozó Rita Paradiso koordinálta.

A kezdeti legnagyobb kihívás a különböző szenzorok és elektródák egymást akadályozó működésének, és az így létrejövő zajnak a kiküszöbölése volt. Miután a problémát sikeresen orvosolták, a mozgás okozott nehézségeket. A közeljövőben a pulzus mérésénél segédkező, akusztikus hullámokat érzékelő miniatűr eszközök fejlesztését tervezik.

A következő hónapokban Európa különböző - gondosan kiválogatott - áruházaiba küldenek a prototípusokból. "A potenciális felhasználóktól szeretnénk visszajelzést kapni" - magyarázza a széleskörű kereskedelmi forgalmazást három évre prognosztizáló Paradiso. Kik lesznek a felhasználók? Katonák, atléták, veszélyes körülmények között dolgozók, orvosok és lábadozó, de már hazaengedett betegeik.

Forrás: Agent Portal