Olvadás előtti hótömegek - a hét műholdképe

2005.03.23. 7:24

Az elmúlt héten már közöltünk egy műholdfelvételt a Tisza kárpáti vízgyűjtőjének fenyegető hótömegéről. A hétvége hidegre fordult időjárása lényegesen lelassította a hóolvadást.

A magasabb régiókban, ahol a hótömeg nagyobb része található, az olvadás gyakorlatilag szünetelt a hétvégi hidegfront nyomán, és csak a mostani hét közepén várható az újraindulása. A Tisza kisebb árhullámát az elmúlt hét elején elolvadt alföldi hó okozta.

A mostani kép északnyugati (bal felső) sarkában a Magas-Tátra havas tömege ismerhető fel, tőle délre az Alacsony-Tátra gerince. Ezek a hegységek nem a Tisza vízgyűjtőjén vannak (az Alacsony-Tátra legkeletebbi csúcsa a vízgyűjtő határa), ettől keletre azonban a Kárpátok vízválasztójáig minden havas terület olvadékvize a Tiszát fogja táplálni.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb, teljes változata itt érhető el

A múlt hét óta a Kárpátalján és a Szamos-völgyben is mindenütt elolvadt a sík- és dombvidéki hótakaró: a hóhatár most az 5-600 méteres magassági vonalon van, mind a Kárpátokban, mind pedig az Erdélyi-szigethegységben. Az Alföld és az Erdélyi-medence nagy részét szórványosan felhők borítják, összefüggő a felhőzet Galíciában, a Kárpátok északkeleti oldalán. A fenyvesek zöldje tisztán végigkövethető a Kárpátok és a Görgényi-havasok gerincén.

Sok a hó az Alpokban is

Ugyanennek a felvételnek egy másik kivágata az Alpoknak a dunai vízgyűjtőhöz tartozó részét mutatja.

Forrás: ELTE

A felvétel nagyobb, teljes változata itt érhető el

A felvétel nyugati (bal) szélén a Boden-tavat láthatjuk, az északkeleti sarok felé a Bécsi-erdő barna sávját követhetjük, tőle északnyugatra a Cseh-erdőt még hó fedi. A kép déli részén a felhőzet dominál; alatta felsejlik az Adria és a Garda-tó kékje. Az Alpok nagy részét még mindig vastag hóréteg fedi, az északi és keleti oldalon csak az Inn és a Mura völgyének alján olvadt el a hó. Bár a HYDROINFO adatai szerint a Duna Budapest feletti vízgyűjtőjén mintegy kétszer annyi a hóban tárolt vízkészlet mint a Tiszáén, a Duna mintegy háromszoros vízlevezető képessége miatt az árvízveszély mégis a Tiszán nagyobb.

A képet március 21-én, hétfőn készítette az AQUA műholdon levő MODIS-rendszer. Az ELTE műholdvevő állomásán vett felvételt valós színben mutatjuk be.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK