Pal és Chum - Haver és Pajtás - nemrég mutatkoztak be egy tokiói sajtókonferencián. A Sonyval és a Hondával versengő Hitachi első humanoidjai nem lábon járnak, hanem kerekeken gördülnek. Ők a világ leggyorsabb robotjai: egy óra alatt akár hat kilométert megtesznek. Kétszer akkora távot, mint a Honda Asimója.

Következőgenerációs emberszabásúak

A szigetország legnagyobb elektronikai konglomerátuma szerint (a fővárostól mintegy háromszázharminc kilométerre fekvő Aichi-ben március 25. és szeptember 25. között megrendezésre kerülő Világkiállításra készült) az R2D2-ra és Johnny 5-re emlékeztető Chum és Pal jelentik a humanoidok következő generációját.

"Olyan robotokat szándékoztunk készíteni, melyek képesek az emberrel együtt éln" - nyilatkozta a cég Gépgyártási Kutatólaboratóriumának projektjét irányító Toshihiko Horiuchi. A fejlesztéseket egy éve kezdték: "azt akartuk, hogy hasznosak legyenek. A felhasználót frusztrálná, ha lassabban mozognának, mint ő." Így viszont nem kell állandóan várnia a lemaradó gépet, nem kell idegeskedni miatta... Ezért - nem törődve a trendekkel, a népszerű (és flexibilisebb) lábak helyett - döntöttek a kerekek mellett. A háztartásokban viszont lépcsők is vannak, amiket láb nélkül ugyancsak bajos lesz megmászniuk. Márpedig az együttéléshez az ilyen irányú adottságok elsajátítására szintén szükségük lesz.

Koncepcióváltás

A bemutatón előbb a helyiség körbejárásában versengtek, majd interaktív képességeiket demonstrálták. Chum irányította Palt. Utóbbi követte társa utasításait; sikerült kikerülnie az akadályokat. Környezetét a fejébe, derekába és kerekeibe épített szenzorokkal érzékelte. Terveiről beszélve, megemlítette Tokió két legzsúfoltabb bevásárló-negyedét: "a jövőben úgy akarok sétálni az olyan helyeken, mint Shinjuku és Shibuya, hogy se az embereknek, se az autóknak ne menjek neki."

Forrás: EPA

Chum és Pal a kiállításon

A hangot bárhonnan érzékelik, és mihelyst érzékelték, az adott irányba fordulnak, hogy megkezdhessék a DSP segítségével történő felismerési folyamatot. Az 1,3 méter magas, hetvenkilónyi robotok jelenleg száz szóból álló, tervezőik szerint jócskán bővítendő szókészlettel rendelkeznek. Egyéb képességeket szintén el kell még sajátítaniuk ahhoz, hogy a prognosztizált öt-hat év múlva valóban hasznukat vegyük otthonainkban, hivatalokban és gyárakban, és ne csak csodáljuk őket.

A Hitachi korábban is fejlesztett robotikai termékeket (például porszívókat, tisztítógépeket), viszont humanoidokat még nem. 1985-ben, a Tsukaba Kiállításon bemutatott első kétlábú (de nem ember-formájú) gépezetét a Waseda Egyetemmel közösen hozták létre. Az Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate-et (kissé nehézkes fordításban: tökéletesen mozgékony és interaktívan létező munkatárs) rövidítő Emiew koncepcióváltást jelent: az ipari felhasználás mellett ezentúl az otthoni és irodai alkalmazásokra is hangsúlyozott figyelmet fordítanak.

A cimborák és riválisaik

Chum és Pal komoly vetélytársai lehetnek a Honda Asimojának, a Sony Qrio-jának, valamint a Toyota tavaly bemutatott névtelen trombitásának. A két "cimbora" annyiban különbözik a riválisoktól, hogy - ellentétben a cég félreérthető ismertetőjével - nem futnak, nem kocognak, hanem gurulnak. Jobbra és balra is el tudnak hajolni, előre és hátra képesek menni. Asimo és Qrio realisztikusabbak, "légiesebbek", míg a Hitachi-robotok főként a Segway-hez hasonló szenzorrendszerüknek köszönhetik, hogy talpon maradnak. (Mozgásukban is rájuk emlékeztetnek.)

Praktikusabbnak tűnnek a Sony és a Honda kétlábúinál. Viszont kevésbé szórakoztatóak: nem táncolnak, és a lépcsőkkel se gyürkőznek meg. Tömzsik -a törzsből közvetlenül kinövő kerekek miatt felsőtestük jóval nagyobb az alsónál. Karjukat viszont ügyesen mozgatják; öt ujjban végződő kezüket barátian megrázhatjuk.

Forrás: Agent Portal