Bébiszputnyikot dobtak az űrbe

2005.03.28. 16:00

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) két űrhajósa hétfőn befejezte űrsétáját, amelyen az első európai teherűrhajó dokkolásához szükséges berendezéseket szerelt fel orosz szakaszon, továbbá "kézzel" útnak indított egy bébiszputnyikot.

Az orosz Szalizsan Szaripov és az amerikai Leroy Chiao közép-európai idő szerint 12.55 órakor tért vissza az ISS belsejébe, négy és fél óra alatt elvégezve a (csaknem hatórásra tervezett) külső munkát - közölte a Moszkva melletti Koroljovban lévő repülésirányító központ. Szaripov és Chiao a (várhatóan 2006 májusában startoló) Jules Verne európai teherűrhajó dokkolását segítő antennákat szerelt fel a Zvezda modul felületére: három antennát a fedélzetközi rádióösszeköttetéshez és egyet a navigációs berendezéshez. Az űrséta végén Szaripov egy speciális nyélnél fogva "kidobta" az űrbe a mindössze öt kilogrammos TNSZ-0 típusú orosz kísérleti "nanoműholdat".

A két űrhajós január 26-án már tett egy űrsétát, szintén külső szereléseket végezve. Az európai teherűrhajó dokkolását szolgáló berendezések szerelését az ISS következő legénysége fogja befejezni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK