Felfedezték a halolaj gyógyhatásának okait

2005.04.06. 10:20

A halolaj gyógyhatásának pontos mechanizmusa eddig ismeretlen volt a kutatók számára, új vizsgálatok azonban segítettek megfejteni a titkot. Egy szintetikus halolajszármazék rövidesen gyulladásgátló gyógyszerré válhat.

A halolaj - antioxidáns hatásai mellett - bizonyítottan hatásos sokféle betegség kezelésében, az asztmától kezdve a szív- és érrendszerei problémákig. Jótékony tulajdonságai miatt napjainkban igen megnőtt az érdeklődés iránta.

A halolajjal kezelhető betegségeknek van egy közös tulajdonságuk: a krónikus gyulladás, melynek következtében az érfalak (főleg az artériák fala) megvastagodik, megkeményedik, ami akár agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethet. Hogyan képes a halolaj mindezt megakadályozni? A kutatók több mint 20 éve keresték a választ erre a kérdésre.

Charles Serhan (Harvard Medical School, Boston) és munkatársai már 1999-ben elvégeztek egy olyan vizsgálatsorozatot, ahol sikerült igazolniuk a halolaj szív-érrendszeri betegségekre gyakorolt jótékony hatását. A vizsgálatokban részt vett szívbeteg személyek aszpirin mellett naponta 1 gramm halolajat is fogyasztottak. Lehetséges, hogy a gyors javulásukat a két anyag együttes hatása okozta?

Serhan legutóbbi kutatásaiban erre próbált választ találni. Kísérleteiben emberi és egér-sejttenyészeteket használt, és azt tapasztalta, hogy a halolajban lévő, omega-3 nevű zsírsav olyan lipidekké (zsírszerű anyagokká) alakul át, amelyek közvetlenül képesek a gyulladást csökkenteni. Kiderült az is, hogy aszpirin hozzáadásával ez az átalakulási folyamat jelentősen gyorsítható.

A kutatók egészséges emberek véréből - akik egyaránt kaptak halolajat és aszpirint is - azonosítottak egy ilyen gyulladásgátló lipidet: a resolvin E1-et. Hangsúlyozták azonban, hogy nem csupán ez az egyetlen ilyen hatású molekula létezhet a szervezetben. A resolvin E1 mesterséges előállítása könnyen kivitelezhető, így vizsgálhatóvá vált a közvetlen hatása is: (nyúl) hámszöveten sikeresen leállította a gyulladásos reakciókat. A resolvin E1-gyel egyéb kísérletek is folyamatban vannak, ahol fogínygyulladásban szenvedő egereket próbálnak meg kezelni.

Serhan és kollegái a resolvin E1 nagy mennyiségben történő gyártását és embereken történő kipróbálását tervezik. Ha sikerülne több, hasonló hatású molekulát találni, többféle gyógyszer előállítása is lehetővé válna.

Az eredmények részletes ismertetése a The Journal of Experimental Medicine tudományos folyóiratban jelent meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK