Az Androméda-galaxis és környezetének feltérképezése során új típusú csillaghalmazra bukkantak brit csillagászok.

A tőlünk mindössze 2,9 millió fényévre található Androméda-galaxist övező gömb alakú térrészben (ún. halóban) gömbhalmazok után kutattak a csillagászok. A felmérés során készített felvételeken azonban eddig ismeretlen típusú csillaghalmazokat fedeztek fel.

Az újonnan felfedezett objektumok a gömbhalmazokhoz hasonlóak: több százezer csillagot tartalmaznak, és az óriásgalaxis halójában találhatók, a központtól akár 200 000 fényévnyi távolságban. Ugyanakkor méretük sokkal nagyobb a közönséges gömbhalmazokénál - akár több száz fényév átmérőjűek is lehetnek, így a csillagok sokkal ritkábban helyezkednek el bennük, mint egy átlagos, zsúfolt gömbhalmazban.

Ezek a "felfújt halmazok" a gömbhalmazokhoz hasonlóan szintén nagyon idős, több milliárd éves objektumok. Egyelőre nyitott kérdés, hogy miként keletkeztek és Tejútrendszerünk körül miért nincsenek ilyen alakzatok. Egyes feltételezések szerint az Androméda valamelyik kísérő törpegalaxisának részeként jöttek létre, amelyet idővel az óriásgalaxis bekebelezett.

A felmérést a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium 2,5 méteres, valamint a Hawaiin található 3,6 méteres kanadai-francia-hawaii távcsővel végezték, és az égbolt mintegy 50 négyzetfokos területét fedi le az Androméda-galaxis környezetében. A későbbiekben a Hubble-űrtávcsővel is átvizsgálják majd a kérdéses területet.

Cs.T. - S.A.