Észak-Németország és az Elba-torkolat - a hét műholdképe

2005.04.25. 9:31

Németország legészakibb és Dánia déli részét, illetve néhány szigetét láthatjuk a TERRA műhold valódi színes MODIS-felvételén, amely 2005. április 20-án délelőtt készült. Különösen szépen látszanak az Északi-tenger homokturzásai.

A szárazföldek északnyugati (a képen bal felső) oldalán láthatjuk az Északi-tengert. Északkeleten, a Jütlandi-félsziget másik oldalát a Balti-tenger mossa, benne a dán szigetekkel. A félszigethez legközelebb, a kép felső szélén Fyn, tőle délkeletre a hosszúkás alakját nevében is megadó Langeland, majd a kiterjedt Lolland-sziget következik.

A felvétel legfeltűnőbb alakzatai az Északi-tenger partját végigkísérő homokturzások, a szárazföld előtt 10-20 kilométerre húzódó Fríz-szigetek világos vonala. A szigetek és a part között a lagúnák vize élesen elüt a tengerre jellemző kéktől, és a hordalék miatt inkább barna színű. A szigetsort a Dollart-öbölnél, a német-holland határnál vágja el a kép bal széle. Ettől keletre (jobbra) a következő nagy torkolat a Weser folyóé, a torkolatában Bremerhaven kikötőjével.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb felbontásban itt érhető el.

Az Északi-tengerben, a homokturzás-szigetsor által körülvett Helgolandi-öböl közepén két kis pötty jelzi Helgoland szigetét. Az öbölbe torkollik Észak-Németország legnagyobb folyója, a messzi Csehországban eredő Elba. Erős árapály által kivájt, hosszú tölcsértorkolatának végén találjuk Hamburg városát és kikötőjét. Tőle északkeletre, már a Balti-tenger egy öblének partján van egy másik híres Hanza-város, Lübeck.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK