Minden korábbinál közelebbi felvételeket készített a NASA marsjárója a vörös bolygó mini tornádóiról, az úgynevezett porördögökről.

A Columbia-hegyeken mászó Spirit kitűnően rálát az előtte elterülő síkságra, ezért az elmúlt napokban a szakemberek már célzottan vadásztak a porördögökre a navigációs kamerával. Néhány héttel ezelőtt első alkalommal sikerült a bolygó felszínéről is megfigyelni két ilyen alakzatot.

A Spirit április 15-én és 18-án is lencsevégre kapott egy-egy porördögöt. Ezek az eddigi legjobb felvételek a légkör-felszín kölcsönhatásról, azaz a szél felszínalakító tevékenységéről bolygószomszédunkon. A navigációs kamera körülbelül 20 másodpercenként készített képeiből a NASA honlapján animációk is megtekinthetők. Jól megfigyelhető az örvénylő mozgás, a világos színű finom por, amelyet a felszínről felkap, illetve némely képeken mintha több porördög is lenne egymás közelében. Utóbbi a Földön is gyakori: a gyorsan felmelegedő tájon néha csoportosan alakulnak ki a forgószelek - írja a Telescopium.hu.

Forrás: NASA

A kutatók számos új információhoz juthatnak e tornádószerű légköri jelenségek kialakulásáról, a felszínre gyakorolt hatásairól, valamint a légkörbe jutó por mennyiségéről. A jelenség észlelése nem meglepetés: a Spirit landolása óta egyértelmű volt, hogy a Gusev-kráter aljzatán hemzsegő sötét sávok ennek tulajdoníthatók. Itt a tölcsér alakú szélfúvások a felszín világosabb homokanyagát elhordták, és az alsóbb rétegek sötétebb anyaga került a felszínre.

A Spirit és ikertestvére, az Opportunity egy éve, 2004 áprilisában fejezte be alapküldetését, de még mindig működőképesek, és fáradhatatlanul végzik a tudományos adatgyűjtést. A porördögök, avagy garaboncok hasznos munkát is végeztek: lefújták a Spirit napelemtáblájáról a por egy részét, így ugrásszerűen megnőtt annak energiatermelése.