Kihaltnak hitt madárfaj került elő

2005.04.29. 13:38

Sokáig él, akinek halálhírét költik - tartja a mondás, amely ezúttal egy ritka észak-amerikai madárfaj esetében igazolódott be. Több, egymástól független megfigyelő is látta az utóbbi hónapokban a királyharkályt, a világ egyik legnagyobb termetű, kihaltnak vélt fakopáncsát.

Mint az a Science tudományos hetilapban megjelent írásból kitűnik, az 50 centiméterre megnövő madarat több amatőr és hivatásos ornitológus is látta, illetve lefényképezte az utóbbi hónapokban Arkansas állam Big Woods nevű erdős vidékén. Szakértők a felvételek utólagos elemzése alapján arra a következtetésre jutottak, hogy csakugyan a királyharkály (Campephilus principalis), pontosabban annak egy hím egyede látható a felvételeken.

Az egyik videofelvételen, amelyet a Cornell Egyetem madártani laboratóriumának vezetője, John W. Kirkpatrick is megtekintett, jól láthatók a fajra jellemző bélyegek. "A felvételen egyértelműen királyharkály látható. Fantasztikus dolog, hogy Amerika újabb esélyt kapott e gyönyörű madárnak és életterének a megvédésére" - nyilatkozta Kirkpatrick.

A piros bóbitás királyharkály mindig is ritka madárnak számított, ám ezzel együtt számos helyen költött az Egyesült Államok délkeleti vidékén, mielőtt az erdők fokozatos kiirtása élőhelyének beszűkülését okozta 1880 és a múlt század 40-es évei között. Az utolsó példányt, egy tojót 1944-ben látták Louisiana állam területén. Madárbarátok Amerika-szerte kitörő örömmel fogadták a királyharkály "feltámadásának" hírét.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK