140/90 alatt - kampány a jó vérnyomásért

2005.05.02. 8:49

A Magyar Hypertonia Társaság és egy gyógyszercég Éljen 140/90 alatt! címmel oktató és a beteg-együttműködést segítő programot indított. A magasvérnyomás-betegséggel kapcsolatos kérdésekkel már ingyenesen hívható egy tanácsadó vonal.

Ma Magyarországon a magas vérnyomás a leggyakoribb népbetegség, kisebb-nagyobb mértékben a felnőtt lakosság mintegy fele érintett. A hipertónia nem megfelelő kezelés esetén olyan súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, mint például az érelmeszesedés, szívelégtelenség, szívinfarktus, agyvérzés vagy vesebetegség, de a magas vérnyomás okolható nagyjából minden nyolcadik hazai halálesetért is.

Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték elérésével számottevően - akár 25-50 százalékkal is - csökkenthető a szövődmények kialakulási, és a betegek ezzel összefüggő halálozási kockázata. Az elmúlt évben befejezett számos hazai vizsgálat eredménye, valamint a Hypertonia Regiszter adatai azonban arra utalnak, hogy a kezelt betegek közel 50-70 százaléka nem éri el a kívánt cél-vérnyomásértéket.

Az érintett betegeknél éppen ezért rendkívül fontos, hogy az orvosi ellenőrzés mellett otthon is mérjék a vérnyomásukat, és ha valaki a kapott terápia mellett még mindig túl magas értékeket lát, érdemes kezdeményeznie a váltást a kezelőorvosánál.

A Magyar Hypertonia Társaság honlapján az orvosok megtalálhatnak minden, a programmal kapcsolatos szakmai anyagot, információt, egyebek mellett a "Válasz a kardiovaszkuláris rizikócsökkentés kihívásaira" tudományos pontszerző továbbképző tanfolyam részleteit, valamint kapcsolódó szakmai cikkeket. Letölthetik a cikkekhez tartozó tesztet is - a kérdések 75%-ának helyes megválaszolása esetén 4 kreditpont jár.

A honlap betegeknek szóló oldalain a szerkesztők ígérete szerint rövidesen komplex, interaktív betegtájékoztató rendszer indul útjára, ahol többek között kulcsszavak alapján kereshetnek a betegséggel kapcsolatos információkat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK