Páratlan felvétel egy csillagpárról

2005.05.05. 8:39

A szakemberek régóta tudják, hogy a kettőscsillagok között, életük bizonyos szakaszában jelentős anyagátadás történhet. A Chandra röntgenteleszkóppal most először sikerült közvetlenül is megfigyelni a jelenséget.

A bolygónktól 420 fényévre lévő Mira Ceti kettőscsillag Mira A jelű komponense egy felfúvódott vörös óriás, társa, a Mira B pedig egy fehér törpe. A két csillag 6 milliárd kilométeres távolságban kering egymás körül, ami a Plútó és a Nap távolságának kétszerese. Margarita Karovska (CfA) és kollégái 2003. december 6-án a Chandra röntgrenteleszkóppal tanulmányozták a párost.

Forrás: CfA

A Mira A és B képe a röntgentartományban (balra) és a rendszer fantáziarajza (jobbra). Mindkét képen a jobb oldalon látható vörös óriásról áramlik át anyag a bal oldali fehér törpére

A kompakt fehér törpe egyrészt a társa által kibocsátott csillagszélből szívja magához az anyagot, másrészt a vörös óriás felszínéből is lopja a gázt, amely egy keskeny hídon át a fehér törpe körüli, úgynevezett tömegbefogási korongba áramlik. A rendszer röntgensugárzása jelentősen megnőtt az utóbbi időszakban, talán egy fler (csillagkitörés) miatt, ami megnövelte az átáramló anyag mennyiségét. Utóbbira utal, hogy forró anyagot jelző röntgensugárzás nem csak a fehér törpe körüli korongból származik, hanem a felfúvódott óriáscsillagnál is jelentkezett - írja a Telescopium.hu.