Új megvilágításban tárta fel előttünk a régóta ismert Sombrero-galaxis képét a Spitzer-űrtávcső, lenyűgöző felvételt készítve a szimmetriasíkban elhelyezkedő porgyűrűről.

A 28 millió fényév távolságban lévő Sombrero-galaxis (M104) látványát az teszi különlegessé, hogy csaknem éléről látunk rá. Ennek köszönhetően az eddigi, az optikai (látható fény) tartományban készült felvételeken hatalmas porsáv szeli ketté a galaxis korongját (a galaxisok por- és gázanyagának zöme a korong szimmetriasíkjába rendeződik). Nevét is ennek köszönheti: a porgyűrű és az abból "kiálló" mag miatt mintha egy mexikói kalapot látnánk.

A Spitzer-űrtávcső infravörös felvételein most minden korábbinál jobban megfigyelhető a poranyag elrendeződése, amely jól kivehető gyűrűt alkotva kering a galaxis középpontja körül. A Hubble-űrtávcső által korábban készített optikai felvételein a porgyűrűnek csak a hozzánk közelebb eső peremét láthatjuk, átellenes felét ugyanis túlragyogja a galaxis központjának környékén található csillagok sokasága.

A Sombrero-galaxis képe a korábbi optikai és az újabb infravörös felvételek egyesítésével (NASA/JPL-Caltech/University of Arizona). A nagyobb képen a Hubble- és Spitzer-űrtávcsövek felvételei külön is láthatók

A Spitzer-űrtávcső képét a közeli infravörös tartomány négy hullámhosszán készített felvételekből állították össze - a spektrum e tartományában a csillagközi poranyag sugárzása dominál. A porgyűrű külső részein szembetűnő a poranyag csomósodása, ezek a területek minden bizonnyal ma is csillagkeletkezés színhelyei lehetnek. A felvételen ugyanakkor kivehető a porgyűrű meghajlított szerkezete is, amely egy másik galaxissal való ütközés árulkodó nyoma lehet.

A Spitzer-űrtávcső a galaxis központi régiójának környékéről is jelentős infravörös sugárzást észlelt, ahol feltehetőleg hatalmas, körülbelül 1 milliárd naptömegű fekete lyuk lapul. A Sombrero-galaxis a Virgo-galaxishalmaz egyik legnagyobb tömegű tagja.

Cs. T. - S. A.