A Mount Sinai School of Medicine (New York) kutatói egy olyan, hüvelyben alkalmazható gélt fejlesztettek ki, mely védelmet nyújthat a HIV- és herpeszfertőzésekkel szemben egyaránt.

Habár az óvszer elég megbízható védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségekkel szemben, hatékonysága korlátozott, mivel használatát a partnerek nem minden esetben tolerálják. Az ENSZ 2004-es jelentése szerint 40 millió HIV-fertőzött ember él a világon, melynek csaknem fele nő. A vírus terjedésének egyik megfékezési lehetőségét a helyileg (hüvelyben) alkalmazható gyógyszerek jelenthetik.

Jelenleg mintegy 60 ún. mikrobicid-tartalmú gélt tesztelnek világszerte, s ezek közül 14 már a klinikai próbák stádiumába ért. Az egyik legújabb jelölt azért számít különlegesnek, mert nemcsak a HIV, hanem a Herpes simplex vírus (HSV) ellen is sikeresen alkalmazható. A WHO jelentése szerint a nem megfelelő szexuális védekezésen kívül a nemi úton terjedő herpeszvírus is nagyban elősegíti a HIV terjedését.

A PRO 2000/5 nevű anyag (egy naftalén-szulfonsav polimer-gél) laboratóriumi állatokon és sejtkultúrákban korábban már bizonyítottan gátolta a HIV és a HSV szaporodását. A gélt legutóbb embereken is kipróbálták. A teszthez véletlenszerűen választottak ki egy 20 fős csoportot, HIV-fertőzött nők köréből. A csoport egyik felét a PRO 2000/5 készítménnyel kezelték - a gél hüvelybe helyezésével -, a másik csoport viszont csak placebót (hatóanyag nélküli gélt) kapott. A mintavétel hüvelyöblítéssel történt, egyrészt a kezelés előtt közvetlenül, majd a kezelés után egy órával. A folyadékokat ezután sejttenyészetekre helyezték, és azt vizsgálták, milyen mértékű a gél vírusellenes hatása.

Az eredmények azt mutatták, hogy a géllel kezelt csoport mintáiban legalább ezerszer nagyobb volt a vírusellenes hatás a placebo-csoport mintáihoz képest. Az antivirális hatás mellett fontos volt megvizsgálni, hogy a gél okoz-e gyulladást - a gyulladásos folyamatok ugyanis képesek megnövelni a HIV-fertőzésekre való fogékonyságot, illetve csökkenthetik a gyógyszeres kezelések hatékonyságát.

Mindkét csoport mintáiban alacsony citokinszintet mértek, ami arra utal, hogy a gél nem okozott gyulladást a hüvelyben. A kutatók következő tesztek során azt vizsgálják, hogy a gél többszöri alkalmazásával is hasonló hatás érhető-e el, illetve hosszabb távon sem okoz-e gyulladást.

A tanulmány eredményeit a "12. Retrovírusok és opportunista fertőzések" című konferencián mutatta be dr. Marla Keller és dr. Betsy Herold (Mount Sinai School of Medicine, New York) valamint A. Profy (Indevus Pharma Inc., Lexington, USA).

Komódi Edina