A Tejútrendszer centrumában lévő, mintegy 2,6 millió naptömegű fekete lyukhoz minden korábbinál közelebbi csillaghalmazt találtak a szakemberek.

A centrumhoz eddig ismert legközelebbi halmazt két évvel ezelőtt találták meg, amely a központi szupernehéz fekete lyuktól mindössze 0,7 fényévre volt. Akkor a jelenséget azzal magyarázták, hogy a halmaz messzebb alakult ki, és nemrég sodródott a centrumba, emellett egy (kisebb) fekete lyuk is lehet a csillagcsoportban, és az segít egybetartani a halmaz tagjait.

Egy ilyen halmaznak a centrumtól mért kis távolsága azért magyarázható nehezen, mert a központi fekete lyuk által kifejtett gravitációs hatásnak idővel szét kellene szórni a tagjait.

Jessica Lu (University of California, Los Angeles) és kollégái a közelmúltban a centrumhoz még közelebbi halmazra akadtak. A Keck I teleszkóppal felfedezett objektum a központi fekete lyuktól mindössze 0,26 fényévre található, kora pedig mindössze 10 millió év körüli.

A jelek szerint nincs olyan fekete lyuk a halmazban, amely összetartaná, fiatal kora pedig arra utal, hogy nem keletkezhetett nagyon messze a centrumtól, különben ennyi idő alatt nem juthatott volna jelenlegi helyére. Lehetséges, hogy már csak egy nagyobb halmaz maradékát látjuk, és a központi fekete lyukhoz ennyire közel is lehetséges a csillagkeletkezés - bár jelenlegi ismereteink szerint ez igen valószínűtlen.

Forrás: Telescopium.hu