Franciaország és Spanyolország határhegysége, a Pireneusok és a környező tartományok - nyugaton a Baszkföld, keleten (a képen jobboldalt) Katalónia - látható az ELTE műholdvevő állomásán rögzített műholdfelvételen.

A Pireneusok helyenként 3000 méter fölé emelkedő vonulata az Atlanti-óceántól (baloldalt fent) a Földközi-tengerig húzódik. A hegyvidék magasabb gerincei májusban is hóval borítottak. A hegyvidék déli oldalán Spanyolországot találjuk, északi oldala francia föld. A két ország közé ékelődik be Európa egyik miniállama, Andorra.

A Földközi-tenger partján találjuk Barcelonát, az 1992-es olimpiának otthont nyújtó katalán fővárost. Szintén jelentős spanyol város Zaragoza az Ebro partján. Észak-Spanyolország legnagyobb folyóját hosszan követhetjük innen egészen Barcelonától délre levő torkolatáig. A folyó egyik víztárolója jól kirajzolja az eredeti, kanyargós medret. Itt nemcsak a meder, hanem a duzzasztott tó is kanyargós alakú, ami arra utal, hogy a folyó völgye ún. átöröklött völgy: kanyaraival együtt vágódott be a keményebb kőzetbe.

A kép nagyobb változata

A kép nagyobb, feliratozott változata

A havas gerincek körül élénkzöld színek jelzik az erdőket. Látható, hogy a hegyvidék francia oldalán lényegesen nagyobb a csapadékmennyiség, mint délin. Jól követhetők a Pireneusoktól délre húzódó gyűrt előhegységek, illetve a francia oldalon a híres búcsújáró hely, Lourdes környékén a jellegzetes, sugaras völgyhálózat.

A felvételt május 19-én a kora délutáni órákban észlelte az AQUA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)