Fenyegető vírusok

2005.05.23. 10:12

A thaiföldi madárinfluenza-járványt okozó, az influenzával rokon H5N1 vírus kapcsán a szakemberek attól tartanak, hogy a jelenleg még közvetlenül szárnyasról emberre terjedő vírus átalakul, és emberről emberre terjedő világjárványt vált ki. Ez igazi katasztrófához vezethet: míg a spanyolnátha vírusa 100-ból egy, addig a H5N1 vírus 100-ból több mint 90 embernél halálos kimenetelű. Egyes esetekből arra következtetnek, hogy máris kialakult a vírus emberről emberre terjedő változata, de ez még nem nyert megerősítést. A szakértők azonban abban egyetértenek, hogy a vírus terjedésével ez egyre nagyobb valószínűséggel következhet be.

A kezelési lehetőség lényegében ugyanaz, mint más influenzatörzsek esetében, de az antivirális gyógyszerek hatása korlátozott. A H5N1 vírussal szemben oltóanyag még nem áll rendelkezésre, de 2005 májusának elején vietnami kutatók arról számoltak be, hogy majmokon végzett februári kísérleteik eredményei igen kielégítőek voltak, ezért legkésőbb július elején embereken is elkezdik tesztelni a vakcinát. A vietnami tudósok azt remélik, hogy már 2006 elején megkezdődhet az oltóanyag gyártása. Addig is a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni: fontos a szárnyasok közt fellépő helyi járványok megakadályozása.

A járvány

Első megjelenési ideje: 1997

Megjelenésének helye, körülményei: Hongkong, különböző ázsiai országok. A járvány egyelőre csak szárnyasok között terjed, és főképp körükben pusztít, de előfordult, hogy a kórokozó embereket is megfertőzött, akik közül többen bele is haltak a betegségbe. Nemzetközi járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy egy emberek között is terjedni képes vírustörzs kialakulásával a különösen fertőző kórokozó hatalmas világjárványt okozhat.

Elterjedésének mértéke: főképp Vietnam, Thaiföld, Kambodzsa, de Kínában, Dél-Koreában és több más ázsiai országban is felütötte a fejét.

Terjedésének módja: cseppfertőzéssel, egyelőre csak szárnyasok között terjed.

Áldozatok száma: 53 ember (eddig összesen 97-en fertőződtek meg). Legutóbb a hétvégén, Vietnamban vesztette életét egy férfi. Szárnyasok százmilliói pusztultak el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK