Fenyegető vírusok

2005.05.23. 10:12

Két olyan betegséget soroltunk ide, amelyek jelentősebb számú emberéletét követeltek, ugyanakkor az afrikai trópusi őserdőkön kívül nem jellemző megjelenésük.

Az Ebola-vírus (és kevésbé ismert rokona, a Marburg) az úgynevezett Filoviridae család Filovírus nemzetségébe tartozik. A kórokozó a vírusos vérzéses láz nevű betegséget idézi elő. A megfertőzöttek körében jellemzően igen nagy a halálozási arány (egy-egy kitörésben 80-90% körül mozog).

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének adatai szerint az ebola több mint 1800 ismert fertőzési esetet produkált 1976 óta, amikor először jelent meg Szudánban és Zaire-ben. Ebből körülbelül ezer volt a halálos áldozatok száma.

A vírus testváladékok és testfolyadékok (például nyál, vér) érintkezése, illetve a fertőzött személlyel történő közvetlen fizikai kontaktus útján terjed (ez akár egy kézfogás is lehet). Aeroszolként, köhögés vagy tüsszentés során is átkerülhet egy újabb személyre.

A járványok - más néven epidémiák ("kitörések") - igen gyorsan ütik fel a fejüket. A járvány kialakulásához valószínűleg egyetlen ember megfertőződése is elég. A fertőzött terület korai felismerése és gyors elszigetelése igen hatékony a járvány megfékezésére, éppen a vírus nagy halálozási aránya miatt: tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy (egyelőre) nem tudott világjárványt produkálni.

A lappangási időszak néhány nap, esetleg néhány hét lehet. A betegség hirtelen, influenzaszerű tünetekkel jelentkezik: a végtagfájdalmak mellett magas láz, fej- és torokfájás lép fel. A betegség második fázisában ezt hányás és hasmenés követi, a bőrön kiütések jelennek meg, a vese- és májfunkció károsodik. Végül vérzések kezdődnek a beteg orrán, száján, szemein és egyéb testnyílásain keresztül. A vérzések a bőrön is átütnek, fájdalmas hólyagokat alakítva ki.

Gyógyszer és védőoltás nem áll rendelkezésre, bár az utóbbi két évben a vakcinák fejlesztése terén ígéretes állatkísérleti eredmények születtek.

Ebola

Első megjelenési ideje: 1976

Megjelenésének helye, körülményei: 1976-ban Szudánban tört ki először járvány, de számos más afrikai országban is pusztítottak különböző altípusai. A kórokozó a feltételezések szerint fertőzött állatokkal való érintkezéskor (csimpánzok, gorillák, erdei-antilopok) került emberekbe, de ez még nem bizonyított.

Elterjedésének mértéke: Szudánon kívül különböző altípusai pusztítottak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Gabonban, Ugandában, Elefántcsontparton, Zaire-ben. Egy speciális altípusa (Ebola Reston) az Egyesült Államokban, illetve Olaszországban is megjelent, de ez a fajtája nem okozott súlyos megbetegedéseket.

Terjedésének módja: a fertőzött vérével, szerveivel, váladékaival való érintkezéssel. Sokan temetések alkalmával, a bomlófélben lévő holttest megérintésével kapták meg a betegséget.

Áldozatok száma: több mint 1200 ember vesztette életét, és körülbelül 1850-en fertőződtek meg. Legutóbb Gabonban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban pusztított 2001-2003 között, de utóbbi helyen most májusban is felütötte fejét a kór.

Marburg

Első megjelenési ideje: 1967

Megjelenésének helye, körülményei: Marburg (Németország) és szinte ezzel egy időben Belgrád (Jugoszlávia), ahol Ugandából behozott kísérleti majmokról került a vírus laboratóriumi dolgozók szervezetébe.. Az első nagy járvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban tört ki 1998-ban.

Elterjedésének mértéke: az első, németországi, illetve jugoszláviai eseteket kivéve csak Afrikában jelent meg. Az érintett országok: Angola, Kongói Demokratikus Köztársaság, Kenya.

Terjedésének módja: a fertőzött vérével, szerveivel, váladékaival való érintkezéssel terjed. Aki kigyógyult a betegségből, akár hét héttel gyógyulása után is fertőzhet még.

Áldozatok száma: Az európai kitöréskor heten vesztették életüket. Az afrikai járványokban több mint 430-an haltak meg. A vírus jelenleg is pusztít Angolában.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK