Csütörtökön felavatták Magyarország első PET-CT központját, amely világszínvonalú diagnosztizálást tesz lehetővé a daganatos, szív- és érrendszeri, illetve idegrendszeri betegségeknél. A szakma és a befektetők abban bíznak, hogy az OEP finanszírozni fogja a vizsgálatokat, amelyekre óriási szükség lenne.

A jelenlegi legmodernebb PET-CT készülék az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet új diagnosztikai épületében kapott helyet. A General Electric által gyártott berendezés két képalkotó módszer előnyeit egyesíti: egyetlen kombinált rendszerbe integrálja a PET (pozitron-emissziós tomográf) és a CT (komputertomográf) képességeit (részletesen lásd később). A milliárdos nagyságrendű beruházással létrejött intézmény magánbefektetők és az állami költségvetés együttműködésében valósult meg.

A PET-CT kamera igen pontos és korai betegség-megállapítást (diagnózist) tesz lehetővé, amelynek eredményeként a megvizsgált betegek jelentős részénél megváltozhat az addig alkalmazott kezelési stratégia, illetve a betegség hatékony terápiájára ad lehetőséget. A célzottabb és megfelelőbb kezelés megkíméli a betegeket a felesleges szenvedéstől, jelentősen javítja a túlélési esélyeket, a társadalombiztosítás számára pedig költséghatékonyabb finanszírozást tesz lehetővé, a beteg kezelésére szánt források megfelelőbb felhasználásával. Ugyanakkor a betegség kiterjedésének pontos ismeretével olyan beavatkozások is elkerülhetők, amelyektől nem várható javulás a beteg állapotában.

A szakma szerint Magyarországon évente 25-30 ezer PET vizsgálat lenne indokolt, a tíz évvel ezelőtt Debrecenben felszerelt egyetlen kamera azonban ennek tizedét sem képes elvégezni. A most megnyílt budapesti PET-CT központ évi 12 ezer beteg vizsgálatára alkalmas.

A debreceni PET Centrum kapacitásait 85 százalékban a daganatos megbetegedések pontos diagnosztizálása köti le. A PET-tel ugyanis pontosabb képet kaphatnak a daganatokról, azok kiterjedéséről, így el tudnak kerülni akár radikális műtéteket is. A kezelések után pedig nagyobb biztonsággal tudják megmondani, hogy amit látnak, maradék daganat, kiújulás vagy a jól sikerült beavatkozás eredménye. A készülék képes a kicsi, más módszerrel nem kimutatható áttétek felderítésére is. A PET emellett eredményes a neurológiai és kardiológiai betegségek esetében is.

A PET-CT diagnosztika és az alkalmazás területei

A PET (pozitronemissziós tomográfia) olyan képalkotó módszer, amelynek segítségével az élő szervezetben lejátszódó folyamatok figyelhetők meg, valós idejű változásokat követve. A módszer lényege, hogy igen gyorsan lebomló radioaktív anyagokkal megjelölt, ártalmatlan vegyületeket juttatnak a szervezetbe, amelyek pozitronkibocsátását és elhelyezkedését követhetik nyomon speciális kamerával. Működés közben láthatók például azok a területek, ahol valamilyen hatásra megnövekszik a vérellátás vagy a cukorfelhasználás szintje, vagyis azok a helyek, amelyek éppen a legaktívabbak. Ilyenek például az intenzív anyagcserét folytató daganatos sejthalmazok. A PET tehát a sejtek biokémiai és élettani folyamatairól ad funkcionális információt.

Az orvosok a PET diagnosztikát rosszindulatú daganatos megbetegedések, szívbetegségek és különböző központi idegrendszeri megbetegedések korai felismerésére, diagnosztikájára, valamint az alkalmazott terápiák meghatározására és eredményességének követésére alkalmazzák. Az eljárás gyors, pontos, biztonságos, és a beteg számára lényegi megterhelést, kockázatot nem jelent.

A komputer tomográfia (CT) olyan vizsgáló eljárás, melyet egy komputerrel összekapcsolt röntgenkészülékkel végeznek. A vizsgálat alkalmával az emberi testről rendkívül részletes képek nyerhetők, a test vékony "szeletekben" történő lefényképezésével. Az eljárás az egyszerű röntgenvizsgálatnál sokkal érzékenyebb, és sokkal pontosabb anatómiai képet ad.

A legkorszerűbb diagnosztikai eszközök ma már egyetlen kombinált képalkotó technológiai rendszerbe integrálják a PET kamerát és a CT-t. A PET kamera észleli a kóros, megváltozott anyagcseréjű területet, amelynek helyzete a CT által kirajzolt anatómiai képen pontosan azonosítható (lásd példaként az alábbi képeket).

Három kép ugyanarról a szervezetről. A bal oldalon látható CT felvétel pontosan kirajzolja a szerveket, de nem látjuk az elváltozásokat. A középen látható PET felvételen kiugranak a kóros területek (sötét foltok), de nem tudjuk pontosan behatárolni az anatómiai helyzetüket. A két módszer egyesítése (jobb oldali kép) a megoldás