A keddi hidegfront műholdképen

2005.06.01. 11:29

Keddre virradóra erős hidegfront vonult át Magyarország felett: a kánikulát viharos szél és lehűlés váltotta fel. Most műholdképről is megtekinthetjük, hogyan festett a Kárpát-medence kedden délben.

A front első hulláma még a hétfő éjszakai órákban vonult át hazánkon, szórványos zivatartevékenységet okozva. Nappali frontátvonulás esetén sokkal több villámot láthattunk volna, így csak néhány helyen volt ilyen égi színjáték. A képen a zivatarfront már Erdély felett van: a felhők szépen kirajzolják a Kárpátok és a Bihar-hegység területét. Mögöttük, a front nyugati oldalán Debrecen környékén láthatunk zivatarfelhőket. Villámlott még a Balkánon, Bosznia déli részén, a kép alján jellegzetes fehér foltok jelzik a zivatarcellákat. Szlovéniában a kép készültekor a villámlás már elmúlt, a vastag felhőkből esett az eső.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb, teljes változata

A front második hullámát a képen helyenként gomolyokból, máshol fátyolfelhőkből álló sáv jelzi, amely az Adriától a Tátráig húzódik. Ez a felhősáv maga is párhuzamos pásztákból áll, amelyek esetünkben az aktuális, igen erős nyugat-északnyugati szél irányára merőlegesek.

Az AQUA műhold által sugárzott valós színes MODIS-képet május 31-én kora délután rögzítették az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK