Amikor egy darab ételt teszünk a szánkba vagy mérgünkben eltorzul az arcunk, egy "beépített" parancs fut le agyunkban.

Általános megállapítás, hogy az alacsonyabb rendű élőlények viselkedésében az öröklött, a főemlősökében pedig a tanult viselkedésformák uralkodnak. Új kutatások szerint azonban egyes meglepően bonyolult viselkedési motívumok a főemlősök, így feltehetően az ember agyába is előre "be vannak építve".

Michael Graziano (Princeton University) és munkatársai szerint az elsődleges motorikus kéreg ingerlésével folytatott korábbi kísérletekben - amivel egyszerű izommozgásokat lehetett kiváltani - túl rövid ideig (mintegy fél másodpercig) tartott az agyterület ingerlése. Ha azonban hosszabb ideig stimulálják ez a régiót, biztosan ki lehetne váltani a bonyolultabb izommozgásokat is.

Jon Kaas és kollégái (Vanderbilt University, USA) Michael Graziano nyomán folytattak kutatásokat, s eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences 2005. márciusi számában tették közzé. Egy kistestű, éjszakai életmódú főemlős (Otolemur garnetti) agyának bizonyos régióit huzamosabb ideig ingerelve sikerült bonyolultabb "beépített" viselkedési formákat kiváltaniuk.

A kutatók szerint az ember esetében ilyen öröklött (és nem tanult) viselkedésforma lehet az agresszív arckifejezés, a kéz védekező reflexe és az étel szájba helyezése is - amelyek az egész világon egyformák, és amelyek nagyban segíthették az emberi faj túlélését.