500 ingyenes vizsgálattal indul az újabb PET-CT központ Budapesten

2005.06.09. 19:47

Újabb világszínvonalú, magánkézben lévő diagnosztikai központ nyílt Budapesten, alig két héttel az után, hogy beszámolhattunk egy hasonló intézmény felavatásáról. Az üzemeltetők 500 darab ingyenes vizsgálatot ajánlottak fel országos gyógyintézeteknek, és - a másik PET-CT központhoz hasonlóan - várják az OEP-finanszírozást.

2005. június 7-én nyílt meg Budapesten a Pozitron Diagnosztika Kft. PET-CT Központja (röviden Pozitron Diagnosztikai Központ). A mintegy 2 milliárdos beruházás teljes mértékben magántőkéből zajlott, magyar finanszírozású, és a beruházók biztosítják a központ működtetését is - legalábbis addig, amíg reményeik szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár be nem fogadja az igen korszerű és nagyon fontos vizsgálatokat. Mint arról korábbi összeállításunkban beszámoltunk, a mintegy másfél hete az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet Nukleáris Medicina Osztályán megnyílt PET-CT központ üzemeltetői is ebben bíznak.

A reménybeli OEP-finanszírozást megelőzően a Pozitron Diagnosztika Kft. 500 ingyenes vizsgálat elvégzésére tett felajánlást a 2005-ös év során.  Az Országos Onkológiai Intézet részére 200, a Pécsi Tudományegyetem részére 50, a SOTE Neurológiai Klinika részére 50, az Egészségügyi Minisztérium, illetve OEP részére 200 célvizsgálatot biztosít. A működés szakmai hátterét az Országos Onkológiai Intézettel, a rákgyógyítás nemzeti központjával megkötött együttműködési megállapodás biztosítja.

Az új központ saját ciklotronnal (részecskegyorsítóval) és radiokémiai laboratóriummal rendelkezik, azaz képes a vizsgálatokhoz szükséges izotópok előállítására. A világszínvonalú technikát a Siemens szállította. A 16 szeletes, ultragyors (így a sugárterhelést minimálisra csökkentő) CT-vel egybeépített PET-berendezés mindössze 20 percig tartó vizsgálattal az egész testet ábrázoló, kétféle, egymásra vetített, éles és pontos képet készít. Ebből korán felismerhetőekké válnak a nagy anyagcsere-igényű rákos folyamatok, a pontos hely meghatározásával az egész szervezetben. A PET/CT berendezéssel a legkisebb, néhány milliméteres rosszindulatú elváltozás is felfedezhetővé, s így kezelhetővé tehető, ami megmentheti, vagy jelentős mértékben meghosszabbíthatja a beteg életét. (A PET-CT működéséről és alkalmazási területeiről lásd korábbi összeállításunkat.)

A szakma szerint Magyarországon évente 25-30 ezer PET-vizsgálat lenne indokolt (főként daganatos betegek körében). A most megnyílt PET-CT központ ebből körülbelül 10 ezret képes elvégezni, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet PET-CT központja pedig évi 12 ezer beteg vizsgálatára alkalmas. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Debrecenben tíz évvel ezelőtt megnyílt és az ősztől megújuló PET-központ kapacitásának növelését tervezik (jelenleg körülbelül 3000 vizsgálatot végeznek évente), akkor látható, hogy a három központ együtt már nagyjából ki tudná elégíteni az igényeket. Jelenleg a debreceni központban az OEP fizeti a drága vizsgálatokat, a két új intézményben egyelőre ez magánfinanszírozásból, illetve alapítványokon keresztül lehetséges.

Az újonnan megnyílt központban működő Poztiron Diagnosztika Közhasznú Alapítvány szigorúan a betegeknek nyújt vizsgálatokat, és ebben az esetben az igényeket egy szakmai kuratórium bírálja el (az 500 felajánlás az alapítvány működésétől független). A vizsgálatot saját zsebből befizető páciensek azonban sokkal enyhébb elbírálás alá esnek, csak egy általános orvosi elbeszélgetésen vesznek részt. Egy teljes test vizsgálat 250 000 forint, és várólista egyelőre itt sincs. Nyilvánvaló, hogy amíg az OEP nem fizet, addig előnyt élvezhetnek azok a páciensek, akik saját zsebből is ki tudják fizetni a drága diagnosztikai eljárást. Az igazi probléma természetesen ennek a dolognak a másik oldala: hátrányt szenvednek azok, akik nem tudják kifizetni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK