Árvíz a Hernádon, hó az Alpokban és a Tátrában - hétfői műholdkép

2005.06.14. 7:56

Az elmúlt hét igen hideg és csapadékos időjárásának eredményeképp igencsak megáradt a Hernád, és még mindig hó borítja az Alpok és a Tátra magasabb tömbjeit. Most két hamis színes kompoziton mutatjuk be ezeket a természeti jelenségeket.

A hamis színes kompozit olyan űrfelvétel, amely nem a valódi, tehát az emberi szem által megszokott színekben mutatja a felszínt. Az itt bemutatott képekben csak a vörös szín a valódi, a zöld és a kék színsíkokat a műholdkép infravörös csatornáihoz rendeltük annak érdekében, hogy a minket érdeklő felszíntípusok - a víz és a hó - minél jobban elkülönüljenek a többi típustól és a felhőzettől.

Az első képünk a Tátrától az Alföldig mutatja tájat, sok helyütt felhőket látunk (fehér), a zöld és barnásvörös színek pedig a növényzetet, illetve a talajt ábrázolják. Sötétkék színnel látjuk a vízzel borított felszíneket, így például a kép északkeleti (jobb felső) sarka közelében a Zempléni-víztárolót, vagy a másik képen a Fertő-tavat. Ugyanez a szín jelzi a Hernád völgyében, Kassa és Miskolc között a vízzel borított területeket is (ezeket sárga nyilakkal külön is megmutatjuk). A világoskék szín a havat jelzi: megfigyelhetjük a Tátra egységesen havas tömbjét. Itt nem ritka a nyári hó sem, de az ennyire egységesen behavazott hegyvidék mindenképp szokatlan júniusban. A tájékozódást megkönnyítendő piros színnel az országhatárt is berajzoltuk.

A kép nagyobb változata

A második képen a Keleti-Alpok vidéke látható, jól követhető felül a Duna vonala. A sötétvörös színek a nagyobb településeket jelzik. Észrevehetjük, hogy az Alpok magasabb platóin (pl. a Dachsteinen), illetve a magasabb gerinceken megmaradt az egybefüggő hótakaró az elmúlt heti havazás után. A kép délnyugati (bal alsó) sarka környékén feltehetően további havas területek is vannak, de ezeket felhő borítja.

A kép nagyobb változata

A világoskék szín a hideg felszíneket jelzi: ahol a felhőtető különösen hideg (pl. zivatarfelhők esetében) ott a fehér felhő egy része is ilyen színbe vált át. Ilyenkor az értelmező feladata eldönteni, hogy ez a szín nem felszíni havat, hanem zivatarfelhőt jelent. A kép északnyugati (bal felső) sarkában például egy nagy zivatarfelhő-tömb látható, amely hétfőn a déli, kora délutáni órákban intenzív villámlást okozott Bajorország keleti részén.

A felvételeket a TERRA műhold MODIS-rendszere készítette június 13-án hétfőn kevéssel déli 12 óra előtt. Az adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán, a képfeldolgozás pedig a Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoportjánál történt.

Timár Gábor - Molnár Gábor (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK