Az Északi-fok - a hét műholdképe

2005.06.20. 15:32

A nyár közepén, a napforduló időszakában folyamatos fényben úszik Európa legészakibb vidéke. A napfordulókor a sarkkörtől északra fekvő egész területen folyamatos a nappal. Igaz, ennek megvan a böjtje: télen hetekig-hónapokig nem jön a Nap a láthatár fölé.

Az Északi-fok (felvételünkön a legészakabbi, tehát legfelső szárazföld) Norvégia fjordvidékének keleti részén, már az orosz határ közelében található. A fjordok közötti gerincek, még az alacsonyabbak is, még mindig hóval borítottak. Bár a nappal folyamatos, ez nem jelent állandó napsütést: az eget gyakran takarják felhők, így az olvadás lassú, általában még júliusig is elhúzódik.

Bár a terület messze északon van, a tenger itt még télen sem fagy be: a meleg Észak-atlanti-áramlás itt éri el az Északi-Jeges-tengert. A tengerparttól messzebbi Lappföld éghajlata a tundra: a barna szín a talajt és az azt borító nagy tömegű zuzmót jelenti, a zöld pedig a rövid, de gyönyörű sarkvidéki nyár kikelő növényzetét. Az erre a vidékre látogató turistának fel kell készülnie a folyamatos nappal idején folyamatosan aktív szúnyogok felhőire is.

A kép nagyobb változata

A felvételt június 15-én, szerdán rögzítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó(ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKK