Magyarországra érkezett a Kalandos világűr című utazó kiállítás, amely 2003 óta járja Németország nagyvárosait. A népszerű tárlat tematikus súlypontja az űrutazás története és jövője, az élet a világűrben és a Hold meghódítása.

A kiállítás fő eleme egy 6 méter átmérőjű, akár 50 személy befogadására is képes kupola, amely saját Földünket mutatja be a világűr lenyűgöző perspektíváiból. Egész nap látogatható a Világűr mozi, ahol Bajor Televízió Space Night című produkciója által összeállított filmeket vetítik. Egy egyedülálló, 1,7 méteres holdgömb háromdimenziós felületén bejárhatjuk a Föld kísérőjének felszínét.  Az űrutazás története c. részben a Vosztok és a Mercury eredeti űrruháit is kiállították a rendezők. Az egyik fő élményt a Háromdimenziós kalandozás a világűrben elnevezésű 3D kabin adja.

A kiállítás az Árkád Bevásárlóközpontban (Budapest, Örs vezér tere 25.) tekinthető meg, június 24-től július 10-ig. Belépődíj nincs. A tervek szerint a kiállítást Pécsett is bemutatják.

Az emberes űrrepülés, a holdraszállás, a Földet figyelő műholdak sokasága, valamint az űrtechnológia mindennapi alkalmazásai jelentős hatást gyakorolnak az emberi társadalomra. Észrevétlenül ugyan, de átformálják világképünket és gondolkodásmódunkat. A XX. század közepétől új dimenziót nyitott a világűr kutatása, amely számos közvetett és közvetlen módon válik részesévé hétköznapjainknak. Három legfontosabb polgári alkalmazása a távközlés és navigáció, a Föld-megfigyelés és távérzékelés, valamint az űrkutatás "melléktermékeként" megjelenő és mindennapjaink részévé váló új technikai eszközök. A következőkben ezekről a területekről olvashatnak rövid ízelítőt, majd visszatekintünk az idén márciusban Budapesten megrendezett, A világűr hatása a társadalomra c. konferenciára.