Britannia (angolul Britain) és Bretagne - a két, tenger elválasztotta földdarab neve azonos, csak más nyelven mondjuk. Az ősi kelták szülőföldje látható heti műholdképünkön.

A képen felül (északon) Britannia csücske (Délnyugat-Anglia), illetve a Cardiffi-öböl északi oldalán Dél-Wales egy sávja látható. A Franciaországhoz tartozó Bretagne a kép délkeleti részén található. A kettő között a Csatorna-szigetek pettyezik a tengert.

Bretagne-tól nyugatra, a szakadozott felhősávok mellett az Atlanti-óceánon egy kisebb (néhány tíz kilométeres), világoskék színű fitoplankton-zóna látható, amelynek eredetét a két héttel ezelőtti műholdképen már leírtuk. A felhőzet ezen a részen alacsony szintű: a bretagne-i partok mentén helyenként vízfelszíni ködbe megy át, amely a magas partokon éles határral ér véget.

Forrás: [origo]

A kép nagyobb változata

Britannia partjainál, az Angliát Wales-től elválasztó Cardiffi-öbölben jellegzetes a víz vörös színe. Ennek pontos okát nem tudjuk, de vagy a folyók által beszállított hordalék, vagy ami valószínűbb, a fitoplanktonok másik fajai okozzák (ún. red tide).

A felvételt június 22-én, szerdán rögzítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)