Ezen a héten egy az ELTE vevőállomás vételkörzetén kívül eső felvételt mutatunk be. A MODIS rendszer archivált adatainak honlapjáról letöltött adatokból Grönland nyári képét készítettük el.

Felhő, víz, jég és csupasz kőzet. Ez a négy típus uralja az alábbi két felvételt. Grönlandot az idő nagyobb részében felhők borítják. A tengereken télen zárt jégpáncél képződik, amely a nyári időszakban is csak részben olvad fel, az úszó jég ilyenkor is jellemző a szárazföld körüli vizeken. A képeken is megfigyelhetők a parti jégpáncélról frissen leszakadt hatalmas jégtáblák és jéghegyek.

Grönland kőzetei a földtörténeti ősidőben keletkeztek, a sziget területe Földünk egyik ún. ősmasszívuma. A felszínformákat a jégtakaró okozta erózió alakította ki: a jégtakaró alatt majdnem simára koptatott gerincek és gleccservölgyek láthatók. Már kis magasságban is láthatunk havat, illetve nyáron is megmaradó belföldi jégtakarót, a völgyekben pedig az olvadékvizekből összegyűlő kisebb tavak tűnnek fel.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A Dániához tartozó sziget neve magyarul "zöld földet" jelent: a déli partokat a nyári hónapokban elérő vikingek voltak a névadók.

A felvételt július 1-én, magyar idő szerint este 9 órakor készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)