Bármilyen hihetetlen, élnek köztünk emberek, akik úgy sétálnak el az utcán legjobb barátaik, sőt még családtagjaik mellett is, hogy arcukról nem ismerik fel őket, legföljebb testtartásukról, jellegzetes ruhadarabjaikról.

A prosopagnosiának nevezett betegségnek most német szakemberek Münsterben megtalálták az okát, méghozzá egy olyan kutató, Thomas Grüter vezetésével, aki maga is szenvedő alanya a betegségnek.

A kutatások során az is kiderült, hogy egyes családokon belül több családtagnál is megjelenik a szindróma. Az ok pedig nem más, mint egyetlen domináns gén. Korábban úgy vélték, hogy a betegség valamilyen agykárosodással, pl. stroke-kal állhat összefüggésben A kutatók most azon dolgoznak, hogy beazonosítsák ezt a bizonyos gént és megállapítsák, hogyan hat az agyműködésre.

A betegség korai felismerése azért is fontos, mert korábban sok arcvakságban szenvedő gyereket autistaként próbáltak kezelni. E hiányosságuk miatt sokuk küzdött társadalmi beilleszkedési zavarokkal. Az is kiderült, hogy a korábban gondoltnál jóval többen szenvednek arcvakságban. Grüter kérdőíveket küldött ki 576 münsteri biológus egyetemi hallgatónak és 2 százalékukról kiderült, hogy valamilyen fokú prosopagnosia-szimptómát mutatnak.

(Természet Világa)