Bozóttüzek Ibériában - a hét műholdképe

2005.07.25. 10:13

Miközben térségünkben súlyos árvizek pusztítanak, több hete tartó szárazság gyötri az Ibériai-félszigetet: a csapadékmentes idő és a nagy forróság miatt egyre kiterjedtebbek a már halálos áldozatokat is követelő erdő- és bozóttüzek.

Képünk a félsziget nyugati oldalának középső részét, Portugália és Spanyolország határvidékét mutatja. A kép nyugati szélén az Atlanti-óceán látható. A tengert alacsony szintű felhőzet és helyenként tengeri köd borítja, amely a part vonalánál hirtelen véget ér. A meleg szárazföld fölé - frontok hiányában - nem jut el a nedves tengeri levegő. A szárazföld felett, a tengertől távolabb, főként a kép alján látható homályos foltok szinte mind az erdő- és bozóttüzek füstjét jelzik.

Maguk a tüzek az űrfelvétel 250 méteres felbontása mellett nem látszanak a valós színes kompozitokon, füstjük viszont jól követhető, és a füst alakja elárulja a tűz helyét és a szélirányt is. A legtöbb halálos áldozatot ezekben a tüzekben épp a helyi szélirány hirtelen megváltozása okozza, ahogy ez a múlt hét közepén is történt a közép-spanyolországi Guadalajara térségében.

Forrás: ELTE

A teljes kép nagyobb méretben

A Terra műholdon elhelyezett MODIS-rendszer képét július 21-én, csütörtökön rögzítettük az ELTE műholdvevő állomásán.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK