A fosszilis csontok vizsgálata alapján egyes fajok légzsákokkal rendelkeztek, ami elősegítette a nagy energiafelhasználást igénylő ragadozó életmódot.

Új leletek azt mutatják, hogy a Velociraptort és a Tyrannosaurus rex-et is magában foglaló csoport ugyanazt a hatékony légzőrendszert használta, mint a mai madarak. A Majungatholus atopus nevű ragadozó dinoszaurusz csontjai üres terekkel segítették a levegő raktározását. Ez biztosította számára a gyors anyagcserét, ami alapvető szükséglet az aktív ragadozó életmódhoz.

A madaraknak igen gyors anyagcseréje van, amit annak köszönhetnek, hogy hatékonyan vonják ki az oxigént a levegőből. Az emlősökhöz hasonlóan két tüdejük van, de a rajtuk keresztül lezajló légáramlást légzsákok komplex rendszere kontrollálja az egész testben. A legtöbb madárnak kilenc ilyen zsákja van, ami kiterjed az üreges csontokba is.

Amerikai kutatók most összehasonlították a fosszilis M. atopus légzsákjának a szerkezetét több mint 200 ma élő madáréval. A Nature-ben megjelent tanulmány szerint ezek a szerkezetek nagyon hasonlónak bizonyultak az ősi hüllőnél és a madaraknál.

A madarakat a Theropoda dinoszauruszok közvetlen leszármazottjainak tekintik, ahová a M. atopus is tartozott. A paleontológusok már korábban kimutatták a hasonlóságot a két csoport között a növekedési sebességben, a madárszerű alvási helyzetben, sőt még a tollakban is. A Nature tanulmány arra is rámutat, hogy a madarak hatékony légzőrendszere jóval régebben kialakult, mint azt eddig gondolták.

Néhány paleontológus szerint a dinoszuruszok légzőrendszere nem a madarakéhoz, hanem sokkal inkább a krokodilokéhoz hasonlított. A legújabb eredmények azonban nem az ő elméletüket támogatják.