A felduzzasztott Nílus - a hét műholdképe

2005.08.01. 9:49

A TERRA műhold 2005. július 27-én készült valós színes MODIS-felvételén Egyiptom és Szudán határvidéke látható, a felduzzasztott Nílussal, és annak nyugati (a képen bal) oldalán a Nyugati-sivataggal, amely a Szahara része.

Az asszuáni duzzasztógát a kép felső részére esik. A gát kb. 200 kilométer hosszan felduzzasztja a Nílus vizét, ez a vízfelület az 1950-60-as évek egyiptomi elnökéről elnevezett Nasszer-tó. A duzzasztás bőven átér Szudánba is. A képen a tó déli csücskén a Nap fehér színű tükröződését, sárgászöld színnel pedig a sekély vízben megjelenő vízi növényzetet láthatjuk. A tó nagy részén a sötét és a világos szín váltakozását feltehetően a hullámzásban megmutatkozó különbségek okozzák: a sima vízfelszínen lényegesen kevésbé tükröződik a műhold irányába a Nap fénye, ezért az sötét.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A nyugati sivatagban néhány sekély tó is látható, ezek azonban valószínűleg sóstavak. A kép készítésekor pontosan ezek víztükrén csillan be a Nap fénye, jó kirajzolva partvonalukat a sivatag vöröses hátterén.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK