A tengerek felett végigsöprő hurrikánok akár negyven méter magas hullámokat is okozhatnak - állítja egy új, a Science-ben megjelent tanulmány. Az utóbbi időben többen is felvetették, hogy ilyen hullámok lehetnek a felelősek több hajó rejtélyes eltűnéséért a tengereken. Az előrejelzések szerint az idei hurrikánszezon az átlagosnál jóval aktívabb lesz az Atlanti-óceán nyugati partvidékén.

Nem rejtélyes természeti jelenségek, hanem a hurrikánok okozzák azokat az óriási méretű hullámokat, amelyek akár egy hajót is képesek elsüllyeszteni. Erre a következtetésre jutottak azok a kutatók, akik a tavaly szeptemberben a Mexikói-öbölben is pusztító, Iván névre keresztelt hurrikánt vizsgálták. A Science-ben most közölt eredmények szerint a hurrikán 30-40 méter magas hullámokat keltett a tenger felszínén. David Wang (Naval Research Laboratory) és kollégái azokból a víznyomás-értékekből következtettek erre, amelyeket a tenger felszíne alatt 60-90 méterrel elhelyezkedő műszereikkel sikerült mérniük a Mexikói-öböl északkeleti partjainál - írja a Nature online hírszolgálata.

A mérési eredmények azt jelzik, hogy a hullámok bizonyosan elérték a harminc méteres magasságot, de a hurrikán középpontjához közel eső helyeken ez akár negyven méter is lehetett (ez egy körülbelül 15 emeletes ház magasságának felel meg). Utóbbira azonban nincs egyértelmű bizonyíték, mert a tenger alatti érzékelők kikapcsolt állapotban voltak, amikor a hurrikán centruma végigsöpört felettük. "Ezek a legmagasabb hullámok, amiket valaha is mértünk errefelé. Sokkal magasabbak, mint amire egyáltalán számítottunk" - mondja William Teague, Wang kollégája. A hullámok szerencsére nem érték el a partokat, de maga a hurrikán mintegy száz halálos áldozatot követelt és óriási pusztítást végzett a Karib-térségben.

Elsüllyedt hajók

A hatalmas méretű hullámokról szóló történetetek régóta ismertek a hajósok körében, a szakemberek viszont csak mostanában kezdik elfogadni létezésüket. Elvileg semmi akadálya, hogy a hullámok ilyen hatalmasra dagadjanak, mégis, a statisztikák szerint az ilyen események bekövetkezésének rendkívül kicsi a valószínűsége. A kutatók maguk sem igazán tudják, hogy mi lehet a felső határ. A legmagasabb hullámok, amelyek elérhetik a partokat, a tenger alatti földrengések által okozott szökőárak (cunami) következtében alakulnak ki. A nyílt tengeren ezek a hullámok csak néhány centiméter magasak, és csak akkor duzzadnak fel, amikor elérik a partközeli sekélyebb vizeket. A tavaly decemberben az Indiai-óceánon kialakult szökőár hullámai néhol a harminc méteres magasságot is elérték.

Ehhez hasonló méretű hullámokról számoltak be szemtanúk a nyílt tengeren például 1995-ben, amikor az Atlanti-óceánon haladó Queen Elizabeth 2 nevű hajó útját egy körülbelül harminc méter magas hullám keresztezte. Hat évvel később egy másik, hasonlóan magas hullám betörte a Bremen nevű hajó ablakait, és majdnem el is süllyesztette, ugyancsak az Atlanti-óceánon. Az utóbbi időben többen is felvetették, hogy ezek a hullámok lehetnek a felelősek több hajó rejtélyes eltűnéséért a tengereken.

Gyakori események

A nagy méretű hullámokat eddig rendkívüli időjárási jelenségeknek tulajdonították. A Science-ben megjelent új tanulmány szerint viszont bármikor kialakulhat egy harminc-negyven méteres, vagy akár magasabb hullám is, ha a tenger felett végigszáguld egy hurrikán. Shuyi Chen (University of Miami) a hurrikánok számítógépes modellezésével foglalkozik, és ez szerinte is lehetséges. A legutóbb készített modellek előrejelzései azt mutatják, hogy ezek a hullámok akár viszonylag gyakoriak is lehetnek.

Ezek az eredmények összhangban vannak azokkal a kevésbé pontos mérésekkel is, amelyeket hajókról készítettek. Il Ju Moon (University of Rhode) oceanográfus szerint, ha a klímaváltozás hatására valóban gyakoribbá válnak a hurrikánok, akkor számítani lehet rá, hogy többször követik majd őket a hatalmasra dagadt hullámok.