Elkészült a bizalom itala

2005.08.10. 9:12

Palackozhatjuk-e a bizalmat? A válasz - valószínűleg - igen. Kutatók olyan folyadékot állítottak elő, amelynek beszippantása nyomán könnyebben rábízzuk másokra a pénzünket.

A találmányt önkénteseken próbálták ki egy valódi pénzzel űzött befektetési játékban. A résztvevők orrspray-vel lélegezték be a szert, és ezután szívesebben bízták rá a pénzüket a befektetőkre, akik a négyszeresére növelhették az összeget, de úgy is dönthettek, hogy semmit sem adnak vissza megbízójuknak.

A porlasztott "bájital" hatóanyaga az oxitocin. Ez a vegyület természetes módon is képződik az agyban. Termelődését több inger válthatja ki, például a szex és a szoptatás. Ma már tudjuk, hogy fontos szerepet játszik a társas kötődések, például a partnerkapcsolatok és a szülő-gyerek viszony kialakulásában, ezért a vegyületet "szerelemhormonnak" is nevezik. A szakemberek úgy vélik, az oxitocin hatására az állatok vagy az emberek könnyebben legyőzik természetes óvatosságukat, ha kockázatos helyzetbe kerülnek. Egy elmélet szerint az emberek csak akkor bíznak meg egymásban, ha agyukban fokozódik az oxitocintermelés.

A kutatók most arra kerestek választ, hogy a kívülről érkező oxitocin is olyan hatást vált-e ki, mint a természetesen képződő. A vizsgálatban 29 játékos lélegezte be a szert, és közülük 13 adta át a befektetőknek összes pénzét. Az ugyanilyen létszámú kontrollcsoportban (amely csak placebót szippantott) 6-an fektették be minden pénzüket. Amikor a befektetőket véletlenszám-generátorral váltották fel, a "bizalmi hatás" eltűnt. Ez arra utal, hogy az oxitocin a társas kapcsolatokra hat, és nem pusztán az emberek kockázatvállalását növeli. A bizalom kialakulásának megismerése számos területen kecsegtet haszonnal, az üzleti élettől a pszichés betegek kezeléséig.

Az oxitocin előállítása egyszerű és olcsó. Előfordulhat, hogy néhány áruházban az eladók ezt az anyagot permetezik a levegőbe, hogy vásárlásra ösztönözzenek? - vetődik föl a kérdés. Erre aligha van szükség. A modern reklámok csábító képei valószínűleg önmagukban is feltornázzák agyunk oxitocinszintjét - írja a Nature online hírszolgálata.