DAISY, A földi élet digitális könyvtára

2005.08.23. 10:34

DAISY, a mesterséges intelligencia és gépi látás területén elért legfrissebb eredményeket felhasználó azonosító rendszer segítségével még inkább felgyorsulhat a biológiai sokszínűség és az evolúció kutatása. A digitális könyvtár a földi élet egyfajta katalógusát adná, az új technológiával létformákat azonosítanának.

Genetikus ujjlenyomatok

Az Automatizált Digitális Azonosító-rendszer (Digital Automated Identification System, DAISY) a londoni Természettörténeti Múzeum és a Costa Ricai Egyetem tudósainak közös fejlesztése. A Múzeum több millió faj biometrikus azonosítását, "genetikus ujjlenyomataik" rögzítését célként kitűző nagyszabású projektsorozat részét képezi. A rendszert bárki használhatja; nemcsak a terepen dolgozó biológusok és más tudósok munkamódszerét változtatja meg, hanem egy-egy társadalom magáról alkotott képét is.

A technológia fejlesztésében és a gigantikus adatbázis létrehozásában résztvevő paleontológus, Norman MacLeod szerint a "jelenlegi taxonómia inkább művészetre, semmint tudományra hasonlít." DAISY viszont sokkal objektívebbé teszi növények és állatok azonosítását. Könnyebb, közvetlenebb lenne az összehasonlítás.

Szakértők mellett és helyett

Az azonosítás ma igencsak fárasztó, munkaigényes folyamat: az ismeretlen növény, vagy állat tulajdonságait múzeumi gyűjtemények ismert mintáival vetik össze. Ha kellőképpen eltér tőlük, új fajként határozzák meg. Mivel a gyűjtemények nem teljesek, vagy a kutató hibázhat, az eljárás - annak ellenére, hogy rutinszerű - felettébb bizonytalan, gyakori tévedéseket eredményezhet. Ráadásul az azonosításban csak szakértők vesznek részt, és nem ritka eset, hogy a vélemények lényegesen különböznek egymástól.

Az új rendszer hatékonyan küszöböli ki ezeket a hibákat. Gyorsabb lesz a
munka: szakértőkre változatlanul szükség lesz, de nem kell minden egyes újnak feltételezett fajjal (esetleg a világ másik végéből) hozzájuk szaladni... Párat klikkelünk az egérrel, és néhány másodperc alatt készen vagyunk. "Látunk például egy pillangót, digitális fotót készítünk róla, a világhálóra kapcsolódunk, és hozzáférünk egy DAISY internet portálhoz" - magyarázza MacLeod. "A portál elfogadja a képet, majd kiadja a különböző intézmények szervereinek." A rendszer tartalomelemzést végez; mintafelismerő szoftvert használva veti össze a fotót az archívumában lévő képekkel. Minél több kép kerül az archívumba, annál többet tanul, annál jobban végzi az azonosítást.

A cikk további része az Agent Portal oldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK