Az ókor egyik nagy civilizációjának, a görög városállamoknak a területét mutatja eheti műholdképünk. A Balkán-félsziget déli végén, amely a mai Görögország szárazföldi részének déli fele is egyben, megtalálhatjuk Athént, és itt volt az ősi Spárta is.

A félsziget nyugati (bal) oldalán a Jón-, a keletin pedig az Égei-tenger sötétkék vizét látjuk, délen a Földközi-tenger főmedencéje határolja a szárazföldet, amely e képen mindenütt Görögország részét képezi. A szárazföld déli részén egy nyugatról hosszan benyúló öböl vágja le a Peloponnészosz-félszigetet. A félsziget és a szárazföld közötti szűk földszoroson kereszül épült a Korinthoszi-csatorna (amely még a nagyfelbontású képen is alig látszik, sokkal keskenyebb lévén a kép 250 méteres képelemeinél). A földszorostól keletre (jobbra), a szárazföldön jellegzetes, nagy szürke folt mutatja Athén házrengetegét. A görög főváros tengerparti része Pireusz kikötője, tőle délre, az öbölben találjuk az ókor egyik tengeri csatájáról híres Szalamisz szigetét.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

Az ókor másik híres görög városállama, a harci erényeire büszke Spárta a Peloponnészosz északi partján állott. A kép délkeleti (jobb alsó) sarkában a Kikládok szigetcsoportját láthatjuk. A szárazföldek nagy részén a korábban zöld növényzetet a nyár végére sárgára-barnára perzselte a mediterrán éghajlat tűző napsütése.

A felvételt július 31-én készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)