Jó állapotban lévő gorilla eladó

2005.09.06. 0:23

"Költözés miatt 7 éves, jó állapotban lévő gorilla eladó." Ehhez hasonló, a nemzetközi tövények értelmében szigorúan bűntetendő hirdetéseket keresett és ezerszámra talált is az az állatvédő szervezet, amely elsőként járt utána, mennyiben járul hozzá az internet a vadon élő, védett állatfajok pusztulásához. Kiderült: a világhálón Földünk kihalásra ítélt fajainak utolsó példányait árusítják ki.

Szinte felmérhetetlen azoknak az illegálisan eladásra szánt vadon élő állatoknak, illetve a belőlük készült dísztárgyaknak száma, amelyeket az intereten keresztül bárki megrendelhet. Az internetes kereskedelem korlátlan lehetőséget nyit a tiltott állatkereskedelem előtt, s ezzel jelentősen hozzájárul a vadon élő állatfajok kihalásához - mutattak rá a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány (International Fund for Animal Welfare, IFAW) munkatársai.

Az IFAW aktivistái a világháló tartalmát három hónapon át böngészve hetente átlagosan 9000 eladásra kínált vadon élő állatot találtak, köztük védett, veszélyeztetett, vagy egyenesen kihalófélben lévő fajok példányait is: a hetente a hálón megjelenő 9000 állat 70 százalékát ráadásul nemzetközi törvények értelmében tilos lenne áruba bocsátani. Az IFAW megfigyeléseit csupán a legnépszerűbb, angol nyelvű brit, amerikai, izraeli, illetve német kereskedelemi oldalakra - mint például az eBay-re -  továbbá chatfórumokra korlátozta, így valószínűsíthető, hogy az ott talált heti 9 ezer árucikknél lényegesen több vált gazdát az interneten keresztül.

A bárki által megvásárolható állatok között akadt 7 éves, "jó állapotban lévő" gorilla Londonból 4500 angol fontért, de az Egyesült Államokból szibériai tigrist és csimpánzbébiket is kínáltak. Jócskán találni a kínálatban állatokból készült dísztárgyakat, szuveníreket - elefántagyarakat, vadásztrófeákat, kiszárított tengeri élőlényeket - amelyeknek kereskedelmét nemzetközi konvenciók tiltják.

Tapasztalatai alapján az IFAW azonnali, hatékony fellépést követel. Az internetes kereskedelem olcsó és névtelen, ezért a legegyszerűbb módja az illegális kereskedésnek - mutat rá a szervezet állásfoglalásában. A világhálón Földünk kihalásra ítélt fajainak utolsó példányait árusítják ki - foglalja össze Phyllis Campbell-McRae, az IFAW vezetője.

Pusztító kereskedelem

Az állatok, növények és a belőlük készült ajándéktárgyak, használati cikkek nemzetközi kereskedelme napjainkra hatalmas méreteket öltött, éves forgalma eléri a 159 milliárd dollárt.

A kereskedelem a WWF nemzetközi természetvédő szervezet adatai szerint évente több mint 350 millió élőlényt érint, többek között 230 ezer majom, 15 millió egyéb emlős, 4 millió madár és 10 millió hüllő cserél gazdát.

A kereskedelembe kerülő állatok és növények többsége a természetből származik, vadon fogják vagy gyűjtik be. A befogás, szállítás, karanténozás alatt az állatok nagy része elpusztul; ez az arány általában a 70, de akár a 90%-ot is elérheti.

A múlt században az afrikai elefántok állománya 10 millióról négyszázezerre csökkent. A kipusztulás szélére sodródott sok ezer állat- és növényfaj, mint a tigris, a hópárduc, a gorilla, a spix-ara, a kubai amazon, a kerecsensólyom, a tengeri teknősök, egy sor kaktusz, orchidea és számos más faj. Ebben a szomorú eredményben az élőhelyek folyamatos emberi pusztítása mellett a mértéktelen vadászatnak, gyűjtésnek és a kereskedelemnek is jelentős szerepe volt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK