Ismét egy cápák számára kifeszített hálóban rekedt bálnaborjút kellett kimenteni a queenslandi Gold Coastnál. A hét méteres állatról órák alatt sikerült levágni a hálót, s élete azon múlott, hogy mindvégig a felszínen maradva képes volt lélegezni.

A fiatal hosszúszárnyú bálna hat hét alatt a negyedik, amely a cápáknak felállított csapdába esett az ausztráliai Queensland délkeleti partjainál. Legutóbb augusztusban találtak hálóban bálnát, ám akkor már későn érkezett a segítség: a néhány hónapos bálnabébi nem tudott a felszínre vergődni és megfulladt. A helyi szakemberek és állatvédők ezúttal sikerrel jártak - kiszabadították az egy év körüli állatot anélkül, hogy megsérült volna.

Forrás: EPA

"A bálnán a háló okozta horzsolásoktól eltekintve nincs sérülés, s miután kivágtuk a hálóból, erőteljes mozdulatokkal úszott a mélybe" - nyilatkozta ausztrál lapoknak a mentést vezető szakember, Tony Ham.

Forrás: EPA

A fiatal bálna környékén a mentés közben nem látták az anyaállatot. Ennek az a magyarázata, hogy az anyák borjaik első néhány hónapjában nem hagyják magukra őket, ám a csapdába esett borjú már túl volt ezen a koron, és nagyobb szabadságot élvezhetett. "Igen gyakran épp az ilyen korú állatok kerülnek veszélybe, mivel még nem elég tapasztaltak, viszont már meglehetősen kíváncsiak és kísérletező kedvűek, így messzebbre is elúsznak anyjuktól. Belegabalyodnak a cápáknak szánt hálókba, a kétségbeesett vergődéstől méginkább rájuk szorul a hurok, s ha a háló a mélybe húzza őket, megfulladnak.

Forrás: EPA

Az elmúlt 5 évben 18 bálna rekedt cápacsapdában az északkelet-ausztriáliai szövetségi államban - három közülük megfulladt, mielőtt segíteni tudtak volna rajta. Környezetvédők többször követelték már a queenslandi partok mentén felállított cápacsapdák megszüntetését, így védve az éves vándorlásuk során itt megforduló hosszúszárnyú bálnákat. A turizmus azonban úgy tűnik, fontosabb érdek, s tény, hogy a cápák ellen felhúzott hálók hatékonyan működnek: az 1960-as évek óta nem történt a helyi strandokon cápatámadás.