A NASA bejelentése szerint az Egyesült Államok a közeljövőben asztronautákat juttat a Holdra. A programnak alapvető szerepe lesz a következő évtizedekben az USA űripari vállalatainak munkájában.

A közel 100 milliárd dolláros program egy átfogó fejlesztést takar, amelynek keretében új hordozórakétát, új űrhajót, a Holdra leszálló és onnan visszatérő űreszközt fejlesztenek ki. Mindezek segítségével négy asztronauta landolhat a Holdon és térhet onnan vissza alkalmanként. Minderre a tervek szerint 2020-ig kerül sor.

Az új berendezések jelentős technológiai fejlesztést igényelnek. Az űrrepülőgép-korszak során elért eredmények azonban nem vesznek kárba, az ott nyert rakétatechnikai tapasztalatok alapján hozzák létre az új hordozórakéta-rendszert. Miután az űrrepülőgépeket 2010 körül "nyugdíjazzák", egy új, nagy teherbíró képességű hordozórakéta veszi át azok szerepét. Utóbbi sok tekintetben az űrrepülőgépek rendszerére emlékeztet majd: négy szilárd hajtóanyagú, oldalsó segédrakétája lesz, az űrrepülőgépek jelenlegi két gyorsítórakétájához hasonlóan.

A programban nemcsak új hordozórakéta, de új űrhajó kifejlesztése is szerepel. Utóbbi a tervek alapján egykor a holdutazáshoz használt Apollo-űrhajók modernizált és háromszor nagyobb változata lesz, amely 2012-re készül el. Az új hordozórakétával Föld körüli pályára állt űrhajó összekapcsolódik a holdkomp modern változatával, és az utolsó fokozat indítja őket égi kísérőnk felé.

Háromnapos út végén a legénység átszáll az új generációs holdkompba, majd leereszkedik a Holdra. Az asztronauták egyhetes felszíni munka végén térnek vissza a keringőegységhez, majd onnan ismét három nap alatt a Földre. A tervek között egyelőre bizonytalan formában egy átmeneti, időszakosan lakott holdfelszíni bázis is szerepel.

Forrás: NASA

Az új űrhajót nemcsak a holdutazáshoz használnák. Maximum hatfős legénységet tudna a Nemzetközi Űrállomásra is szállítani (fotó: NASA)

Az új holdprogram célja, hogy a keretében kifejlesztett és tesztelt új technológiát az emberes marsutazáshoz tudják majd felhasználni. A nyilvánosságra hozott tervekkel kapcsolatban azonban sok ellenvéleményt is hallani. Az iraki háború és a Katrina-hurrikán következményei nyomán megfáradt honatyák más célra használnák a pénzügyi forrásokat. A NASA vezetése szerint a távlati célokat nem szabad a rövid távú problémák miatt törölni. A problémákat orvosolni kell, de lehetőleg nem az ilyen, jövőbe mutató tervek kárára - mondják. Mindezek ugyanis nem csak néhány látványos holdraszállást tartalmaznak - az új fejlesztések komoly átalakulással járnak majd az Egyesült Államok egész űriparára nézve.