Heti műholdképünkön most hazalátogatunk. A nyári katasztrofális felhőszakadásokat követően szeptember elején nyugodt, csendes, kora őszi idő köszöntött be a Kárpát-medencébe. A napsütést csak kevés helyen zavarta felhő, a hajnali ködfoltok a TERRA-műholdképek szokásos elkészítési idejére, késő délelőttre már feloszlottak.

A képen könnyen felismerhetjük a Balatont és a Fertő-tavat, az Alföldön a Tisza vonalát, amelyet jól kiemel a folyót kísérő ártéri erdősáv. A kép déli (alsó) szegélyének jobb oldalán az Al-Duna látható, sárszínű, még áradt vizével: a korábbi árvizek árhulláma épp itt tartott, amikor a kép elkészült. Felhőket a medencében leginkább csak a hegyek közelében, illetve Horvátország és a Felvidék felett találunk, Csehország felett (a kép északnyugati részén) egy sűrűbb felhőtömböt is megfigyelhetünk.

Forrás: ELTE

A kép nagyobb méretben

A kép színvilága is változást mutat a tavaszi és nyári felvételekhez képest: az erdők és a mezőgazdasági területek világoszöld színe eltűnt: az erdők sötétzöldek, és hamarosan sárgulni is kezdenek, míg az alföldeken a halványzöld mellett egyre több helyen a tarlók barna színe uralkodik. Észrevehetjük azt is, hogy a Balaton keleti medencéjének türkizkék színe mennyire különbözik a Tihanytól nyugatra elterülő vízfelület sötétebb, zöldes árnyalatától, ami az utóbbi rész magasabb behordott anyagmennyiségére és szervesanyag-tartalmára utal.

A felvételt szeptember 8-án készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere.

Timár Gábor - Kern Anikó (ELTE)