2005. október 3-án részleges napfogyatkozás látható hazánkból. Az esemény kapcsán a Magyar Csillagászati Egyesület és társszervezetei 45 településen, összesen 61 ponton tartanak távcsöves bemutatót.

2005. október 3-án hétfő délelőtt részleges napfogyatkozás látható hazánkból. A jelenség sajnos nem lesz olyan látványos, mint az 1999-es: nem sötétedik el az égbolt, nem tűnik fel a Nap külső légköre. Ennek ellenére érdekes látványt nyújt majd a napkorong előtt elvonuló Hold, amely egy nagy részt "kiharap" központi csillagunkból. A mostani fogyatkozás úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás, amely még a jelenség centrumából sem látható teljesnek: egy keskeny gyűrű itt is megmarad a napkorongból a Hold pereme körül.

A Hold Magyarország különböző pontjairól nézve 10.02 és 10.09 között lép a napkorong elé. A fogyatkozás maximális fázisa 11.21 körül lesz, ekkor kísérőnk a napkorongnak közel felét takarja el. Végül a Hold látszólag 12.40 körül hagyja el a napkorongot, ekkor ér véget a jelenség.  Mivel az egész fogyatkozás alatt részleges fázis látszik, a jelenség megfigyelésekor legyünk nagy körültekintéssel.

Közvetlenül soha ne nézzünk a Napba, se szabad szemmel, se távcsővel, se fényképezőgéppel, se a videokamera keresőjével! A megfigyeléshez nem nyújt megfelelő védelmet a kormozott üveg, a túlexponált negatív és a napszemüveg sem.

Távcsöves megfigyelésnél csak gyári készítésű és kifejezetten távcsöves használatra ajánlott napszűrőt használjunk. Megfelelő szűrést csak a fémet tartalmazó felületek biztosítanak, nem biztonságos a kormozott üveg, a fotografikus neutrál szűrő, a túlexponált film vagy a napszemüveg sem. Jól használható azonban az erős hegesztőüveg.

Legegyszerűbben a camera obscura jelenséggel vizsgálható a fogyatkozás: egy átlátszatlan felületen lévő milliméteres lyukon áthaladó fény kivetíti a Nap képét a lyuk mögé helyezett lapra. Ekkor tehát nem közvetlen a Napot, hanem annak kivetített képét kell nézni. Ugyanez a lombos fák árnyékában is látszik: a levelek közötti kis rések a Napot kerekded foltokba vetítik a földre, amelyek a fogyatkozás előrehaladtával egyformán "kicsorbulnak".

Forrás: MCSE

A 2003. május 31-i részleges napfogyatkozás (fotó: Mizser Attila, MCSE)

A jelenség alkalmából 45 település 61 pontján lesznek távcsöves bemutatók  hazánkban és határainkon túli szomszédainknál. A Magyar Csillagászati Egyesület és társszervezetei, a Fővárosi Önkormányzat Kulturális Bizottsága, valamint a European Association for Astronomy Education támogatásával tartanak bemutatásokat a nagyközönségnek és iskolai osztályoknak. A helyszínek részletes listája itt olvasható. Budapesten többek között a Polaris Csillagvizsgálóban várják az egyéni érdeklődőket, és előzetes bejelentés alapján iskolai csoportokat is. A csillagvizsgálóban a jelenséget megfelelő szűrőkkel és kivetítéssel követhetik a látogatók, emellett egy speciális berendezéssel lehetőség nyílik a napkorona tanulmányozására, valamint egy méretarányos Naprendszer-modell megtekintésére.