A 2005. évi orvosi-élettani Nobel-díjat Barry J. Marshall és J. Robin Warren ausztrál kutatók kapták megosztva a Helicobacter pylori nevű baktérium felfedezéséért, illetve annak megállapításáért, hogy a Helicobacter-fertőzés felelős a gyomor- és bélbetegségek egy részéért.

Warren és Marshall állapították meg, hogy az általuk 1982-ben felfedezett Helicobacter pylori nevű baktérium a gyomornyálkahártya-gyulladások (gastritis), továbbá a gyomor- és nyombélfekélyek nagy részénél oki tényezőként szerepel - azaz a korábbi véleményekkel szemben ezek fertőző, és antibiotikumokkal jól kezelhető betegségek.

A baktérium felfedezése

Az 1937-ben született Robin Warren ausztrál szövettanász (patológus) figyelte meg elsőként, hogy a gyomorbántalmakkal kezelt páciensek mintegy felének gyomrában (annak alsó harmadában) kisméretű, görbült baktériumok tenyésznek. Felismerte, hogy a gyomor nyálkahártyájának gyulladásos elváltozásai minden esetben a baktériumok közvetlen közelében lépnek fel.

Az 1951-ben született Barry Marshall csatlakozott Warren kutatásaihoz, és sikerült kitenyésztenie az addig ismeretlen baktériumfajt, amely később a Helicobacter pylori nevet kapta. Azt már együtt fedezték fel, hogy a baktérium a gyomornyálkahártya-gyulladásban (gastritis), továbbá a gyomor- és nyombélfekélyben szenvedő betegek szinte mindegyikében megtalálható. Ennek alapján javasolták, hogy a baktériummal mint kiváltó tényezővel számoljanak e betegségek esetében.

Ez óriási előrelépés volt, hiszen egészen addig elsősorban a rossz étkezési szokásokat és a stresszt okolták a gyomorbántalmak és a nyombélfekély kialakulásáért. Ma már bizonyított tény, hogy ezek a tényezők a meglévő fekélyek tüneteit ronthatják, de nem fő kiváltó okai a fekélybetegségnek. A ma elfogadott tényleges kiváltó okok a következők: a Helicobacter pylori baktériummal történt fertőzés (az esetek 80-90%-a), továbbá az úgynevezett nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek tartós szedése és gyomorsav-túltengéssel járó állapotok.

Marshall, Warren és mások bizonyították, hogy az esetek többségében csak akkor szüntethetők meg a fenti betegségek, ha a gyomrot és a beleket teljesen megtisztítják a baktérium-fertőzéstől. Munkásságuknak köszönhetően a gyomor- és nyombélfekélyek zöme a krónikus betegségek sorából a jól és gyorsan kezelhető kondíciók közé került.

Később az is kiderült, hogy a gyomorrák kockázata magasabb a Helicobacter pylori nevű baktériummal fertőzöttek körében. Amennyiben a családban volt már gyomorrák, ott az első fokú rokonokat fokozottan kell ellenőrizni, és még panaszmentes állapotban is javasolt az esetleg jelenlévő Helicobacter pylori baktérium jelenlétének megszüntetése.

A fertőzés és kezelése

A Helicobacter pylori egy olyan baktérium, amely a fertőzött emberek gyomrának és vékonybelének nyálkahártyáján él és szaporodik. Ez a fertőzés nagyon széles körben elterjedt, 40 év alatt az emberek negyede, 60 év felett a fele fertőzött. A baktérium valószínűleg emberről emberre terjed, közvetlen kontaktus (piszkos kéz), étel illetve víz útján. Ha már egyszer bejutott az ember szervezetébe, kezelés hiányában akár végleg ott maradhat. Legtöbbször az ilyen idült fertőzés semmilyen tünetet nem okoz, és nem jár súlyos következményekkel. Néha azonban a baktérium állandó gyulladást tart fent a nyálkahártyán. A fertőzött emberek egyhatodánál az idült gyulladás talaján fekély alakul ki.

A gyomortáji fájdalom, égő érzés kezelésére elterjedt otthoni módszerek (mint pl. savkötők bevétele) ideiglenesen elmulasztják ugyan a kellemetlen panaszokat, de nem gyógyítják a betegséget. Fekélybetegségre utaló gyanús tünetek esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, mert idejében megkezdett kezeléssel könnyen, gyorsan meg lehet gyógyítani a gyomorfekélyt, és a szövődmények kialakulása is megelőzhető. Hirtelen kialakuló erős hasi fájdalom, rosszullét, véres hányás vagy széklet jelentkezésekor azonnali orvosi segítségre van szükség!

A gyomor- és nyombélfekély kezelése alapvetően gyógyszerek adásából áll. Az orvos a beteg állapotának megfelelően személyre szabottan választ a különböző savtermelés csökkentő, nyálkahártyavédő, illetve H. pylori baktériumot kiirtó szerek közül. Általában több gyógyszerből álló kombinált kezelésre van szükség több héten át a biztos gyógyulás érdekében.

A baktériumot ma már gyomortükrözés nélkül, gyógyszertárakban is megrendelhető kilégzési teszt segítségével is ki tudják mutatni.